Αρχική Ελλάδα ΔΕΗ: Σε ξένη εταιρεία το “κυνήγι” των στρατηγικών κακοπληρωτών

ΔΕΗ: Σε ξένη εταιρεία το “κυνήγι” των στρατηγικών κακοπληρωτών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Δύο κινήσεις-ματ επεξεργάζεται η ΔΕΗ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα των απλήρωτων λογαριασμών, το οποίο δεν αποκλείεται να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την βιωσιμότητά της.

Πρόκειται, αφενός για την πρόσληψη διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας και, αφετέρου, την περαιτέρω εξασφάλιση μέρους των οφειλομένων ποσών.

Όπως ανέφερε χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, στα άμεσα σχέδια της Επιχείρησης βρίσκεται η ανάθεση, μέσω διαγωνισμού, σε έμπειρο συμβουλευτικό όμιλο να δώσει ένα τέλος στην τακτική που ακολουθούν οι μεγαλοοφειλέτες, δηλαδή οι πελάτες που ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα, συνειδητά δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Όσο για τα χρέη προς της Επιχείρηση έχουν εκτοξευθεί πλέον σε 2,6 δισ. ευρώ, από 1,7 δισ. στα τέλη του 2015, ενώ οι ρυθμίσεις στις οποίες που έχει προχωρήσει η ΔΕΗ από πέρυσι, προκειμένου να διευκολύνει την πληρωμή των οφειλών, δεν αποδίδουν πια τα αναμενόμενα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παναγιωτάκης, “περίπου 85.000 άτομα, με οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, χρωστάνε περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ” και υπογράμμισε την πρωτοβουλία της ΔΕΗ να τους πιέσει σε υπερθετικό βαθμό. “Τους κόπηκε το ρεύμα και επανασυνδέθηκαν μόνοι τους αυθαίρετα με ρευματοκλοπή”, πρόσθεσε.

Επιπλέον, επισήμανε ότι “αυτές οι πολιτικές των διευκολύνσεων και όλα αυτά έχουν φτάσει στα όριά τους. Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε πιο αποφασιστικές μεθόδους. Θα προσλάβουμε εταιρεία με μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων και με διεθνή εμπειρία. Έχουν δικά τους συστήματα, με λογισμικά ανάλυσης της πελατείας με βάση ιστορικά στοιχεία και ανάλυσης της κατάστασης του κάθε πελάτη, με πολύ πιο σοφιστικέ μεθόδους”. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην υπόσχεση που απέσπασε η ηγεσία της Επιχείρησης ότι “η εισπραξιμότητα μπορεί να αυξηθεί πάνω από 10%, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη ΔΕΗ, αφού θα μας δώσει μεγάλη ανάσα”.

Όσον αφορά στα αριθμητικά στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ αυτά αναλύονται ως εξής:

  • Στη χαμηλή και μέση τάση, οι πελάτες χρωστούν 1,65 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν διακανονιστεί 700 εκατ. ευρώ.
  • Tο Δημόσιο χρωστά 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη ρυθμιστεί τα 40 εκατ. ευρώ.
  • Oι καταναλωτές υψηλής τάσης χρωστούν 345 εκατ. ευρώ και έχουν διακανονιστεί τα 60 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, το συνολικό χρέος προς την Επιχείρηση διαμορφώνεται στα 2,1 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν διακανονιστεί 800 εκατ. ευρώ, ενώ σε αυτά προστίθενται ακόμη 500 εκατ. ευρώ από τελικούς πελάτες, οι οποίοι είτε έχουν πάψει να ηλεκτροδοτούνται (εξοχικά, επιχειρήσεις που έκλεισαν κ.ά.), είτε άλλαξαν πάροχο, αφήνοντας τεράστια χρέη στην ΔΕΗ.