Οι γυναίκες της Δανίας πλέον αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να κληθούν για 11 μήνες υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας όταν συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, μετά από αλλαγή στη νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ.

Βάσει των νέων κανόνων που ψήφισε το Κοινοβούλιο της Δανίας, οι γυναίκες θα συμμετέχουν μαζί με τους άνδρες σε σύστημα κλήρωσης, το οποίο ενδέχεται να τις υποχρεώσει να υπηρετήσουν.

Η αλλαγή έρχεται σε μια περίοδο που οι χώρες του ΝΑΤΟ ενισχύουν τις αμυντικές δαπάνες, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα, οι γυναίκες μπορούσαν να υπηρετήσουν στον στρατό εθελοντικά, μόλις γίνονταν 18 ετών.

Από την Τρίτη, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους θα πρέπει να εγγράφονται για αξιολόγηση ως προς την καταλληλότητα για στρατιωτική θητεία. Οι εθελοντές θα επιλέγονται πρώτοι, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις θα καλύπτονται μέσω κλήρωσης. Η διάρκεια της θητείας αυξάνεται επίσης από τέσσερις σε έντεκα μήνες.

Περίπου 4.700 άνδρες και γυναίκες υπηρέτησαν για σύντομο χρονικό διάστημα στον δανικό στρατό το 2024 – το 24% εξ αυτών ήταν εθελόντριες γυναίκες. Οι νέοι κανόνες αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό όσων υπηρετούν στις 6.500 ετησίως μέχρι το 2033.

Η Δανία ακολουθεί το παράδειγμα της Σουηδίας και της Νορβηγίας, οι οποίες επίσης εισήγαγαν τη στράτευση των γυναικών τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει, τον Μάρτιο, αύξηση στις αμυντικές δαπάνες κατά 40,5 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας (περίπου 4,3 δισ. λίρες ή 5,9 δισ. δολάρια) για τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να ανταποκριθεί στους στόχους του ΝΑΤΟ. Σήμερα, περίπου 9.000 επαγγελματίες υπηρετούν στις δανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο συνταγματάρχης Κέννεθ Στρόμ, υπεύθυνος του προγράμματος στράτευσης, δήλωσε ότι η αλλαγή «βασίζεται σε πολιτική απόφαση και συμφωνία των κομμάτων».

Πρόσθεσε: «Φυσικά, σχετίζεται με την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας και στόχο έχει την ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας, είτε στον Στρατό Ξηράς, είτε στο Ναυτικό, στην Αεροπορία ή στις Ειδικές Δυνάμεις».

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, η Κατρίνε, εθελόντρια στον δανικό στρατό, σχολίασε: «Με την παγκόσμια κατάσταση όπως έχει, είναι αναγκαίο να υπάρχουν περισσότεροι στρατεύσιμοι. Πιστεύω πως οι γυναίκες πρέπει να συμβάλλουν εξίσου με τους άνδρες. Νομίζω πως είναι μια θετική αλλαγή».