Αρχική Ελλάδα Δακτύλιος: Αυτά τα αυτοκίνητα θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα

Δακτύλιος: Αυτά τα αυτοκίνητα θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Ελεύθερα θα κυκλοφορούν στον δακτύλιο της Αθήνας τα ηλεκτρικά οχήματα, όπως ορίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Όσον αφορά στα υβριδικά και τα συμβατικής τεχνολογίας οχήματα (με κινητήρες ντίζελ ή βενζίνης) για αυτά παραμένει η προϋπόθεση χαμηλών εκπομπών ρύπων.
Οι προϋποθέσεις εισόδου στον «πράσινο» δακτύλιο με την εφαρμογή του νέου παγκόσμιου προτύπου μέτρησης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που ισχύει από 1η Ιανουαρίου το 2021, εναρμονίζονται με την ΚΥΑ.
Συγκεκριμένα, στον δακτύλιο επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία:

Αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και οχημάτων που πληρούν εκ κατασκευής τις διατάξεις του Κανονισμού 715/2007 (Euro 5 και Euro 6) ή μεταγενέστερου, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km (τιμή συνδυασμένου κύκλου, σύμφωνα με το NEDC), ανεξαρτήτως του καυσίμου που χρησιμοποιούν (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο ή συμπιεσμένο φυσικό αέριο), αν έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. ως και την 31/12/2020.

Ηλεκτρικών υβριδικών οχημάτων και οχημάτων που χρησιμοποιούν για την κίνησή τους αέρια καύσιμα (υγραέριο ή συμπιεσμένο φυσικό αέριο) και είναι τεχνολογίας Euro 4, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km (τιμή συνδυασμένου ή σταθμισμένη συνδυασμένου κύκλου, αν πρόκειται για υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης, ή συνδυασμένου κύκλου του αερίου καυσίμου για αυτοκίνητα δύο καυσίμων Bi-fuel, σύμφωνα με το NEDC), αν έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. ως και την 31/12/2020.

Οχημάτων τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της ΕΕ από την 01/01/2021 και εφεξής, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 175 g/km (τιμή συνδυασμένου κύκλου ή σταθμισμένου, αν πρόκειται για υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης ή του αερίου καυσίμου για αυτοκίνητα διπλού καυσίμου Bi-fuel, σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων WLTP.

Την απόφαση υπέγραψαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καθώς και οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεώργιος Αμυράς, Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου και Υποδομών και Μεταφορών Ιωάννης Κεφαλογιάννης.