Αρχική Υγεία Δ. Σαρηγιάννης: 10 με 12 Αυγούστου η κορύφωση του νέου πανδημικού κύματος

Δ. Σαρηγιάννης: 10 με 12 Αυγούστου η κορύφωση του νέου πανδημικού κύματος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το νέο πανδημικό κύμα θα κορυφωθεί γύρω στις 10 με 12 Αυγούστου, με εβδομαδιαίο μέσο όρο γύρω στα 3.400 κρούσματα, εκτιμά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ενώ ανάλογα με τα τεστ που διενεργούνται ενδέχεται κάποια μέρα τα κρούσματα να είναι και περισσότερα, επισήμανε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον αυξημένο αριθμό των τεστ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όταν μετράμε 3.000 κρούσματα, εκείνη την ώρα σταματάμε 3.000 αλυσίδες μετάδοσης».

Τι δείχνει το ιικό φορτίο σε Αττική, Θεσσαλονίκη, νησιά
Στην Αττική παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μια τάση κάμψης της ταχύτητας αύξησης του ιικού φορτίου και ίσως η αρχή της πτώσης, επισήμανε ο καθηγητής. Στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, η πορεία παραμένει αυξητική, αν και αναμένεται από το τέλος της εβδομάδας μια κάμψη, καθώς όπως και στην Αθήνα, οι πολίτες αποχωρούν από τα αστικά κέντρα.

Το αντίθετο όμως συμβαίνει στην Κρήτη (κυρίως στα Χανιά και στο Ηράκλειο) στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στην Πάρο και στη Σαντορίνη. Στη Σαντορίνη, ιδίως, ενώ είχε παρατηρηθεί πτωτική τάση τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει μια αναζωπύρωση του ιικού φορτίου, τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Είναι περιοχές όπου πρέπει να γίνονται πολλά τεστ για να σταματούν οι εστίες διασποράς», υπογράμμισε, και συνέστησε σε όσους είναι διακοπές να παραμένουν όσο γίνεται με την ίδια παρέα.

Μανωλόπουλος: Δύσκολη η επίτευξη ανοσίας της αγέλης ως τα τέλη Αυγούστου
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, έκανε την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης στη χώρα μας έως το τέλος Αυγούστου με τον τρέχοντα ρυθμό εμβολιασμών.

Εξήγησε ότι από τους περίπου 70.000 εμβολιασμούς που έγιναν προχθές, οι 20.000 είναι νέοι εμβολιασμοί και οι 50.000 εμβολιασμοί ολοκλήρωσης. Για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης οι εμβολιασμοί πρέπει να φτάσουν στα επίπεδα του Ιουνίου, δηλαδή περί τις 100.000 την ημέρα. Ο καθηγητής κάλεσε όσους είναι έτοιμοι να κάνουν το εμβόλιο να το κάνουν τώρα και να μην περιμένουν έως το Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά τις νοσηλείες εμβολιασμένων, εξήγησε ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν 100% και από αυτό το ποσοστό που υπολείπεται κάποιοι μπορεί όντως να βρεθούν στο νοσοκομείο. Γι αυτό το λόγο στις ΗΠΑ γίνεται συζήτηση για επαναφορά της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους πολίτες, πρόσθεσε.

Ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε επίσης ότι όλα τα εμβόλια έχουν το ίδιο ποσοστό αποτελεσματικότητας έναντι σοβαρής νόσησης και εκείνο στο οποίο διαφέρουν είναι η αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά τη μόλυνση με απλά συμπτωματική νόσο.

Για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου, ανέφερε ότι μάλλον θα γίνει στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Για το γενικό πληθυσμό είναι κάτι που συζητείται έντονα, ωστόσο πραγματική απάντηση θα έχουμε το Σεπτέμβριο, καθώς γίνονται κλινικές μελέτες σε Αγγλία και Αμερική.