Δ. Μιχαηλίδου: Στοχευμένοι έλεγχοι για να αντιμετωπίσουμε το εργασιακό human trafficking

Με στοχευμένους ελέγχους θα επέλθει τέλος στο εργασιακό trafficking, διεμήνυσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο συνέδριο «The Upfront Initiative» για το human trafficking, το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγορά εργασίας ανά τον κόσμο, συνεπώς και η ελληνική. Όπως η κα. Μιχαηλίδου τόνισε, «ξέρουμε που η παραβατικότητα είναι υψηλή! Εκεί, όπου απασχολούνται πολίτες τρίτων χωρών, αλλά και στην εποχική εργασία» κι αυτά γίνονται γνωστά από στοχευμένους και εντατικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Συνολικά 200 παραβάσεις – Πρόστιμα άνω του 1,4 εκατ. ευρώ

Συνολικά 200 παραβάσεις εντοπίστηκαν σε ελέγχους που η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας πραγματοποίησε σε 436 επιχειρήσεις, επιβάλλοντας πρόστιμα ύψους άνω του 1,4 εκατ. ευρώ. Κατά τους ελέγχους, εντοπίστηκαν μετανάστες κρυμμένοι σε φέρετρα, ανήλικοι εργαζόμενοι σε κοτέτσια, ανασφάλιστοι στοιβαγμένοι σε ψυγεία.

Όπως το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης υπενθυμίζει, η υπουργός υπέγραψε πρόσφατα την Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται οι άξονες προτεραιότητας και ο αριθμός των ελέγχων που θα γίνουν εφέτος. «Ο ελάχιστος συνολικός αριθμός των ελέγχων που θα διενεργηθούν ανά την Επικράτεια είναι 67.700» είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου σημειώνοντας «ο αριθμός θα αυξηθεί ανάλογα με τις ανάγκες και τα δεδομένα που θα προκύψουν μέσα στη χρονιά. Όπως συνέβη πέρυσι».

Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς πραγματοποιήθηκαν 74.000 έλεγχοι, δηλαδή 8.000 περισσότεροι από τον αρχικό προγραμματισμό που ήταν 66.000, και επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 45 εκατ. ευρώ.

«Οι έλεγχοι αυτοί δε γίνονται χωρίς σχέδιο. Υπάρχουν συγκεκριμένοι άξονες προτεραιότητας και χρονικά ορόσημα μέσα στο έτος» τόνισε η Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία ανέφερε επίσης πως «από τις αρχές της χρονιάς μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 14.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 8 εκατ. ευρώ».

Η Υπουργός σημείωσε πως σχεδιάζονται αυξημένοι έλεγχοι:

  • σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σε εποχιακή βάση,
  • σε επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί κατά την τελευταία τριετία με σκοπό τον επανέλεγχό τους,
  • σε κλάδους στους οποίους απασχολούνται αποσπασμένοι εργαζόμενοι ή εργαζόμενοι πολίτες τρίτων χωρών,
  • σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται ή θα εφαρμοστεί το σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας,
  • στις κατασκευές και στα τεχνικά έργα.

Ειδική αναφορά έκανε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στις μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες και στην κοινωνική ένταξη μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στη χώρα. Για τις μετακλήσεις εργαζομένων είπε: «είναι ένας τρόπος να καλύπτονται οι ανάγκες των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, δεν είναι όμως ο μοναδικός. Βαρύνουσα σημασία έχουν αποκτήσει και οι πολιτικές ένταξης των μεταναστών και προσφύγων, όχι μόνο γιατί το επιτάσσει το Διεθνές δίκαιο αλλά και γιατί ενισχύει το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και δημιουργεί εργασιακές και επενδυτικές ευκαιρίες, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη».

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με το υπουργείο Μετανάστευσης στο πλαίσιο λειτουργίας διυπουργικής Τεχνικής Ομάδας Εργασίας που επεξεργάζεται τρόπους, προγράμματα και δράσεις που στοχεύουν στην κοινωνική ένταξη μεταναστών και προσφύγων.

«Συζητάμε», ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου, «την επέκταση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και σε πολίτες τρίτων χωρών, την ίδρυση ειδικών επαγγελματικών σχολών μαθητείας για μετανάστες, τη διασφάλιση πρόσβασης μεταναστών και προσφύγων σε προγράμματα μαθητείας του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων, όπως η έκδοση ΑΜΚΑ και ΑΜΑ».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις