Χρήστος Τριαντόπουλος: Την Παρασκευή θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι προκαταβολές στους αγρότες

Ο στόχος είναι να αρχίσουν να καταβάλλονται την Παρασκευή οι προκαταβολές στους αγρότες της Θεσσαλίας που έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Όπως είπε ο κ. Τριαντόπουλος για τους αγρότες «η διαδικασία υποβολής των σχετικών εγγράφων και φακέλων από τους αγρότες είναι σε εξέλιξη και θα μου επιτρέψετε να πω είναι σε εξέλιξη, όχι με το ρυθμό που θα θέλαμε. Δηλαδή μόνο το 14% των δηλώσεων ζημιάς από τους αγρότες έχουν υποβάλει φάκελο για να προχωρήσει η διαδικασία της προκαταβολής και της τελικής επιχορήγησης. Πρόκειται για μια διαδικασία ξένη προς τους αγρότες. Για αυτό λοιπόν (επειδή μόνο το 14% των αγροτών έχει υποβάλλει φάκελο) και έχουμε κλείσει τη διαδικασία μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Οι περισσότερες, το 20% δηλαδή των αιτήσεων που έχουν δηλωθεί, έχει γίνει την τελευταία εβδομάδα, οπότε ουσιαστικά υπήρχε μια καθυστέρηση στην αρχή στην υποβολή των φακέλων. Τώρα αρχίζουν, οπότε και εμείς θέλουμε να ολοκληρωθεί από την πλευρά τους».

«Ο στόχος μου είναι οι καταβολές να αρχίσουν την Παρασκευή από ό, τι έχουμε λάβει σε φακέλους. Και αν είχαμε λάβει και φακέλους νωρίτερα, θα χορηγούνταν και νωρίτερα, όπως κάναμε και στις επιχειρήσεις, που χορηγούσαμε τις προκαταβολές από το Δεκέμβριο. Άρα, αυτό είναι μία ροή που θέλει επί της ουσίας την υποβολή του φακέλου από τον ενδιαφερόμενο, εν προκειμένω ο αγρότης, την αποστολή των στοιχείων από την Περιφέρεια στο Υπουργείο και η πολιτεία μέσω του Υπουργείου ανταποκρίνεται στο αίτημα», συμπλήρωσε ο κ. Τριαντόπουλος.

Επίσης μίλησε για την καταβολή της πρώτης αρωγής των 10.000 ευρώ στους αγρότες. «Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρές ζημιές, ο αγρότης μπορεί να αιτηθεί μέσα από την πλατφόρμα που θα ανοίξει την άλλη εβδομάδα για να πάρει επιπλέον 10.000 ευρώ σαν πρώτη αρωγή ή αν έχει πολύ σοβαρές ζημιές να πάρει 5.000, να σταθμίσει ο ίδιος, αλλά και φυσικά οι επιτροπές στις Περιφέρειες (…). Νομίζω ότι τα χρήματα αυτά πιστώνονται μέσα σε χρόνο μιας εβδομάδας», είπε.

 

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις