Αρχική Πολιτική Χρ. Σταϊκούρας: 1,2 δισ. ευρώ το κόστος του lockdown έως 16/3

Χρ. Σταϊκούρας: 1,2 δισ. ευρώ το κόστος του lockdown έως 16/3

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε 1,2 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος των χθεσινών αποφάσεων για επέκταση και αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων σύμφωνα με τον  υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, o ΥΠΟΙΚ προσδιόρισε το πλέγμα των μέτρων για το μήνα Απρίλιο με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών, το «Γέφυρα 2» για την επιδότηση δόσης επιχειρηματικών δανείων αλλά και στον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το επιπλέον κόστος των περιοριστικών μέτρων ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 520 εκατ. ευρώ αφορούν το λιανεμπόριο για να συμπληρώσει ότι υπάρχουν τα διαθέσιμα για να καλυφθεί σημαντικό μέρος των απωλειών.

Αναφερόμενος στον 6ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επεσήμανε ότι ήδη χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκταμίευση χρημάτων σε δικαιούχους ενώ μέσα στην εβδομάδα θα ακολουθήσει κι άλλη. Όπως είπε έως τώρα έχουν εγκριθεί 220.000 αιτήσεις ύψους 420 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά το Απρίλιο, ο ΥΠΟΙΚ «σκιαγράφησε» τα μέτρα που θα συμβάλουν στην περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων. Πρόκειται για:

·       Την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 (ύψους 1 δισ. ευρώ), η οποία θα ληφθεί με βάση τη μείωση του τζίρου το α΄τρίμηνο του 2021

·       Το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών (προϋπολογισμού περίπου 500 εκατ. ευρώ), το οποίο θα ανακοινωθεί εντός του Μαρτίου με στόχο να εφαρμοστεί από τον Απρίλιο.

·       Το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» (προϋπολογισμού περίπου 300 εκατ. ευρώ) που αφορά την επιδότηση της δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες. Εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Απρίλιο, καθώς τότε ολοκληρώνεται το πρόγραμμα επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων, που ισχύει για το α΄τρίμηνο του έτους.

«Κάνουμε ότι μπορούμε για να καλύψουμε σε τμήμα της κοινωνίας μέρος της ζημιάς, δεν θέλω να θριαμβολογήσω ότι καλύπτουμε όλη τη ζημιά, αλλά είμαστε κοντά στην κοινωνία όσο είναι εφικτό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος για το πότε θα ολοκληρωθεί η άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Ωστόσο δεν δεσμεύθηκε ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ φέτος θα εκδοθούν με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες.

 

Πηγή: Nαυτεμπορική