Μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ,

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι πραγματοποιήθηκε μια καλή πρώτη συζήτηση, η οποία, κατά την κρίση του, κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση. Εξήγησε ότι τα πολιτικά κόμματα κατέθεσαν τις προτάσεις τους και ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει περαιτέρω εργασία για την προετοιμασία της τελικής απόφασης. Υπενθύμισε, επίσης, ότι από την αρχή δεν αναμενόταν να ληφθεί τελική απόφαση στο άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, αλλά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συγκληθεί στις 27 και 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Στην ερώτηση αν αισιοδοξεί πως θα υπάρξει συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του μήνα, ο Σαρλ Μισέλ απάντησε ότι είναι καθήκον τους να έχουν λάβει απόφαση μέχρι το τέλος Ιουνίου. Πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει επίσης να αποφασίσει για τις κατευθύνσεις του επόμενου νομοθετικού κύκλου, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, καθώς και για τη στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι μακριά από την επίτευξη συμφωνίας για τα κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ. Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι η συμφωνία θα έχει επιτευχθεί πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, απάντησε ότι νομίζει πως θα υπάρξει συμφωνία πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος. Σημείωσε πως θα μπορούσε να επιτευχθεί ισορροπία αν προσφερόταν θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γαλλία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν την πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και συζήτησαν για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, όπως οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ ανέλαβαν τον ρόλο των δύο διαπραγματευτών της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στη συζήτηση για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, που είναι οι διαπραγματευτές των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του προσερχόμενος στις εργασίες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διεκδικεί τη συνέχιση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι το ΕΛΚ προσέρχεται στις Βρυξέλλες ως νικητής των ευρωεκλογών και δικαιωματικά διεκδικεί τη συνέχιση της προεδρίας της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι κοντά στο να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα από τους Σοσιαλιστές θα αναλάβει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ η Εσθονή Κάγια Κάλας από τους Φιλελεύθερους θα αναλάβει τη θέση της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ. Τέλος, η Ρομπέρτα Μέτσολα από τη Μάλτα φαίνεται ότι θα ανανεώσει τη θητεία της ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις