Αρχική Ασφάλιση Χωρίς εισφορές το εισόδημα από περιορισμένη αγροτική δραστηριότητα

Χωρίς εισφορές το εισόδημα από περιορισμένη αγροτική δραστηριότητα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Eυνοικές ρυθμίσεις για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα των μισθωτών, των εμπόρων και των επιστημόνων περιλεμβάνει χθεσινή εγκύκλιος του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσου Πετρόπουλου.

Επίσης, ξεκαθαρίζεται το τοπίο για την ασφάλιση των ιδιοκτητών μικρών τουριστικών μονάδων σε όλη την Ελλάδα, καθώς τους παρέχεται μια “δεύτερη ευκαιρία” να ασφαλιστούν με το καθεστώς του πρ. ΟΓΑ και να πληρώνουν μειωμένες εισφορές.

Αναλυτικά, το υπουργείο Εργασίας ανοίγει “παράθυρο” νόμιμης διατήρησης της αγροτικής περιουσίας στους εργαζόμενους που δεν απασχολούνται στον αγροτικό τομέα αλλά δηλώνουν ένα μικρό εισόδημα από κτήματα στο χωριό. Με την χθεσινή εγκύκλιο ορίζεται πως όσοι δημόσιοι υπάλληλοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι – επιστήμονες δηλώνουν συγχρόνως με το εισόδημά τους από την εργασία τους και ένα μικρό εισόδημα από άσκηση αγροτικής δραστηριότητας, δεν υποχρεούνται σε καταβολή αγροτικών ασφαλιστικών εισφορών, εφόσον αυτό το αγροτικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 4.923,12 ευρώ το χρόνο.

Το πλαφόν αυτό ισχύει “καθαρό”, χωρίς δηλαδή να συνυπολογίζονται οι ετήσιες καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τον ίδιο πήχη που μπήκε πρόσφατα και για τους συνταξιούχους οι οποίοι αποκτούν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα και αντιστοιχεί στο προβλεπόμενο ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα του κατ επάγγελμα αγρότη (410,26 € x 12 = 4.923,12 €). Συνεπώς ορίζεται πως αγροτικό εισόδημα έως του ποσού των  4.923,12€ το χρόνο δεν λογίζεται βιοποριστικό εισόδημα αλλά διατήρηση της αγροτικής περιουσίας τόσο για τους συνταξιούχους (ώστε να μην τους κόβεται η σύνταξη 60%) όσο και για τους εργαζόμενους (ώστε να μην πληρώνουν αγροτικές εισφορές).

Το επίμαχο άρθρο είναι το άρθρο 7 της χθεσινής εγκυκλίου : “Όσον αφορά σε πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα (μισθωτή εργασία ή ελεύθερο επάγγελμα ή αυτοαπασχόληση) και συγχρόνως έχουν εισόδημα από άσκηση αγροτικής δραστηριότητας,  εμπίπτουν από 1/1/2017 στις ρυθμίσεις περί παράλληλης ασφάλισης και καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές επί του εισοδήματος από την αγροτική δραστηριότητα, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από την άσκηση αγροτικής δραστηριότητας, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ετήσιες καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές, υπερβαίνει το ελάχιστο μηνιαίο ασφαλιστέο εισόδημα αναγόμενο σε ετήσια βάση, δηλαδή το ποσό των €4.923,12”.

Δηλαδή διευκρινίζεται ότι η αληθής έννοια του κατ’ επάγγελμα αγρότη, συντρέχει εφόσον το ύψος του εισοδήματος από την άσκηση αγροτικής δραστηριότητας υπερβαίνει τα 4.923,12 ευρώ.

Συνεπώς ένας μισθωτός του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, ένας αυτοαπασχολούμενος επιστήμονας και ένας ελεύθερος επαγγελματίας – έμπορος μπορεί να διατηρήσει την μικρή αγροτική του περιουσία και να δηλώνει εισόδημα ώστε να λαμβάνει επιδότηση, χωρίς να υποχρεούται σε εισφορές, αρκεί το εισόδημα να μην ξεπερνά το πλαφόν των 4.923€.