Χαβάη: Το νερό στο καταφύγιο Kealia έγινε ροζ- Πώς το εξηγούν οι ειδικοί

Το νερό έχει αλλάξει χρώμα τουλάχιστον από τις 30 Οκτωβρίου

Το νερό στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής Kealia Pond, ένα από τα λίγα παράκτια αλμυρά έλη στο νησί Μάουι, είναι έντονα ροζ τουλάχιστον από τις 30 Οκτωβρίου, λένε οι αξιωματούχοι, αφού η περιεκτικότητά του σε αλάτι αυξήθηκε εν μέσω ακραίας ξηρασίας.

Τα δείγματα νερού που εστάλησαν στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης υποδηλώνουν ότι τα αλοβακτηρίδια βρίσκονται πίσω από τη νέα πορφυρή απόχρωση της λίμνης, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ.

Οπως εξηγεί ο διευθυντής του καταφυγίου, Μπρετ Γουόλφ, ενημερώθηκε από πολίτη που περπατούσε στις όχθες πως «κάτι αλλόκοτο συμβαίνει εδώ».

Αρχικά, ο ίδιος θορυβήθηκε πιστεύοντας πως το ροζ χρώμα είναι ένδειξη περίσσειας φυκιών. Η εκτίμησή του αυτή, ωστόσο, διαψεύστηκε από τους εργαστηριακούς ελέγχους που έδειξαν ως «υπεύθυνο» της αλλαγής έναν οργανισμό που αποκαλείται αλοβακτήριο (halobacteria).

Τα αλοβακτήρια είναι μονοκύτταροι οργανισμοί που ευδοκιμούν σε πολύ αλμυρό νερό, όπως η Μεγάλη Αλυκή και η Νεκρά Θάλασσα. Το βακτήριο θεωρείται το λεγόμενο ακραιόφιλο λόγω της ικανότητάς του να ζει σε ένα τόσο ακραίο περιβάλλον – στην προκειμένη περίπτωση, σε ένα περιβάλλον όπου η αλατότητα του νερού είναι διπλάσια από εκείνη του θαλασσινού νερού, σημείωσε η Fish and Wildlife.

Αν και Kealia σημαίνει κυριολεκτικά “αλατισμένη στρώση”, η αλατότητα της λίμνης έχει εκτοξευθεί πολύ πέρα από το φυσιολογικό λόγω της ακραίας ξηρασίας του Μάουι. Ολόκληρο το νησί βρίσκεται σε σοβαρή ή χειρότερη ξηρασία, σύμφωνα με το US Drought Monitor. Η περιοχή όπου βρίσκεται το καταφύγιο Kealia Pond βρίσκεται σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από ακραία ξηρασία – τη δεύτερη χειρότερη στην κλίμακα του Drought Monitor.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μελετούν τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική κρίση θα επηρεάσει τη Χαβάη, αλλά σε γενικές γραμμές υπάρχει η πεποίθηση ότι η ξηρασία θα επιδεινωθεί όσο αυξάνεται η παγκόσμια θερμοκρασία – ακόμη και σε τροπικές περιοχές όπως αυτή.

Πηγή: Guardian

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες