Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Χατζηδάκης: Το οικονομικό ν/σ και το στοίχημα της φοροδιαφυγής

Με το οικονομικό νομοσχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα (13:00), κάνουμε πράξη το 50% του προεκλογικού μας προγράμματος, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 που αναφέρθηκε ακόμα στη φοροδιαφυγή και τις τράπεζες.

«Θα παρουσιάσουμε το νομοσχέδιο για την στήριξη του εισοδήματος, που είναι οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Χωρίς να υπερβαίνουμε τις αντοχές της οικονομίας, χωρίς να γινόμαστε άγιοι βασίληδες, κάνουμε πράξη το 50% του προεκλογικού μας προγράμματος» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Για το θέμα της φοροδιαφυγής
Ερωτηθείς για το θέμα της φοροδιαφυγής τόνισε ότι αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της θητείας του, με «όπλο» την χρήση ψηφιακών εργαλείων. «Και για μένα προσωπικά είναι στοίχημα να μπει τάξη στο συγκεκριμένο θέμα, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες των ψηφιακών εργαλείων» είπε χαρακτηριστικά.

«Είπα και στη Βουλή ότι τους πρώτους μήνες του 2024 θα έχουμε προχωρήσει στην ηλεκτρονική διασύνδεση σε περισσότερα επαγγέλματα, θα γίνει υποχρεωτική η διαβίβαση στοιχείων στην ΑΑΔΕ και τρίτον η πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων θα γίνεται μέσω ψηφιακών καρτών. Όλες οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν, χρειάζεται συνεργασία και με τις τράπεζες, αλλά παράλληλα στόχος είναι η αυτοματοποίηση των ελέγχων και κυρώσεις για τη μη εισαγωγή στοιχείων στο mydata» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Συμπλήρωσε ότι η προσπάθεια θα έχει κι αλλές πλευρές, εξετάζουμε ιδέες και λύσεις, η μάχη είναι πολυεπίπεδη και επανέλαβε ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι μέγιστη προτεραιότητα.

Για τις τράπεζες
Για τις τράπεζες είπε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, γιατί αλλιώς κινδυνεύουν οι καταθέσεις μας, και στο τέλος θα πληρώνουμε τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Από κει και πέρα, δεν λειτουργούν όλα ομαλά στο τραπεζικό σύστημα, το είπα και χθες στην συνάντηση που είχαμε με τις τράπεζες και στάθηκα στο θέμα του ανταγωνισμού που πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα, αλλά αυτό δεν είναι θέμα ευχών».

Ο κ. Χατζηδάκης συνέχισε: «Μπορούμε να κάνουμε δύο κινήσεις, το πρώτο επέκταση δυνατότητας παροχής δανείων με κανόνες από μη τραπεζικά ιδρύματα, για να διερυνθεί ο ανταγωνισμός, και το δεύτερο να πάμε σε κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης τόκων των καταθέσεων και των εντόκων γραμματείων για να έχουν κι άλλες δυνατότητες να βάζουν τα λεφτά τους οι καταθέτες».

Επίζης ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι επισήμανε στους τραπεζίτες πως μπορούν να διαφημίσουν καλύτερα τα τραπεζικά τους προϊόντα για να μπορούν οι καταθέτες να έχουν εναλλακτικές.

Δεν είναι άγιες οι τράπεζες, αλλά υπάρχουν ένα σωρό ζήτηματα, όταν κάποιος δηλώνει πάμπτωχος και ζητά τραπεζικό δανεισμό, συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών για τον τραπεζικό δανεισμό.

Για την ένταξη στις ρυθμίσεις για χρέη
Για την ένταξη στις ρυθμίσεις για χρέη είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε δύο ειδών ρυθμίσεις, η πρώτη με 120 δόσεις. «Εμείς τι λέμε σε αυτούς που χρωστούν; Ελάτε να δώσετε 2 δόσεις και θα θεωρηθείτε ρυθμισμένοι. Ερωτώμαι γιατί αυτό είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Για τις νέες οφειλές μετά το 2019 επελέγη το καθεστώς των 72 δόσεων, αυτό είναι 7 χρόνια, δεν είναι λίγο. Υπάρχουν άλλοι που τα πληρώνουν αμέσως. Είναι ευνοϊκό το καθεστώς. Αν υποχωρήσουμε σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, περνάμε το μήνυμα ότι δεν έχουμε σοβαρό κράτος. Γι αυτό λέω ότι υπάρχει προθεσμία και να την εκμεταλλευτούν οι συμπολίτες μας στο υπάρχον πλαίσιο».

Για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να εξετάζει κάθε πρόβλημα που προκύπτει, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

«Κάθε οργανωμένη πολιτεία έχει δύο δυνατότητες, η πρώτη είναι ο ανταγωνισμός και η επιτροπή ανταγωνισμού και η δεύτερη οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια, υπάρχει και ειδική υπηρεσία που οφείλει να κάνει ελέγχους» τόνισε και συμπλήρωσε: «Θα προσεγγίσουμε το θέμα τεκμηριωμένα και όχι με λαϊκίστικες αντιλήψεις» τόνισε και συνέχισε πως «προφανώς δεν γίνεται να κάνουμε μια κρατική ακτοπλοϊκή εταιρεία».

Το όπλο που έχουμε πρωτίστως είναι ο ανταγωνισμός, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας ότι τον πρώτο ρόλο τον έχει το υπουργείο Ναυτιλίας με συγκεκριμένους κανόνες. «Πάντως, ο ανταγωνισμός είναι η πρώτη και βασική απάντηση, πρέπει να βρεθούμε απέναντι σε κάθε καρτέλ» τόνισε.

Και συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης: «Πρωτίστως ο πολίτης είναι στο μυαλό μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον μέσο άνθρωπο, αν δεν τον υπερασπιστούμε εμείς, δεν θα τον υπερασπιστεί κανείς».

Συμπλήρωσε ότι η ελληνική ακτοπλοΐα λόγω και της κρίσης, έχει περάσει από περίοδο δικής της κρίσης που δημιούργησε αναταράξεις στον κλάδο και επιχειρείται σταθεροποίηση αλλά όχι επί ζημία των επιβατών.

Πρόσθεσε ότι και ο πρωθυπουργός έχει ενοχληθεί με την ιστορία, γι’ αυτό και θα διερευνηθεί το ζήτημα, ήδη διερευνάται από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης.

«Απορεί κανείς όταν από τη μια ενσωματώνονται οι τιμές των αυξήσεων, όταν έχουμε αποκλιμάκωση όμως δεν βλέπει κανείς κάτι τέτοιο στις τιμές, γι’ αυτό το λόγο υπάρχει αντίδραση της κυβέρνησης, αλλά θα δοθούν οι απαντήσεις».

Διαβάστε ακόμη:

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Έρχονται 73 προσλήψεις στον Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων – Δείτε την προθεσμία

Με 73 προσλήψεις θα καλύψει τις άμεσες εποχικές ανάγκες...

Ενημερωτικό Δελτίο

Στο Νέο Δελχί ο Πρωθυπουργός – Συνάντηση  με τον Ναρέντρα Μόντι

Στο Νέο Δελχί ο Πρωθυπουργός – Συνάντηση  με τον Ναρέντρα Μόντι Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι και θα ακολουθήσουν...

Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή η επεξεργασία του νομοσχεδίου για το νέο ποινικό κώδικα

Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή η επεξεργασία του νομοσχεδίου για το νέο ποινικό κώδικα Με βελτιωτικές αλλαγές τις οποίες ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, και δεσμεύτηκε ότι...

Άνοιξε η πλατφόρμα για αιτήσεις άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών

Άνοιξε η πλατφόρμα για αιτήσεις άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών Στον "αέρα" του διαδικτύου είναι από σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων των πολιτών τρίτων...

«Ο αγώνας θα συνεχιστεί» – Οι αγρότες έστειλαν το μήνυμά τους στο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας

«Ο αγώνας θα συνεχιστεί» Οι αγρότες έστειλαν το μήνυμά τους στο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας «Εάν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο...