Αρχική Πολιτική Χατζηδάκης: Επισπεύδεται η αύξηση του κατώτατου μισθού

Χατζηδάκης: Επισπεύδεται η αύξηση του κατώτατου μισθού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η κυβέρνηση επισπεύδει την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως αποκάλυψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Στόχος είναι στο πρώτο τετράμηνο του 2023 ο νέος κατώτατος μισθός να έχει καθοριστεί ώστε να μπορεί να ισχύσει από την πρωτομαγιά, όπως δηλαδή έγινε και φέτος, τόνισε.

Γι’ αυτό λίγες ημέρες μετά την πρωτοχρονιά θα αρχίσει η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να διαμορφωθούν οι εισηγήσεις τους για να ακολουθήσουν οι κυβερνητικές αποφάσεις.

Θα είναι η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού από τις αρχές του 2022 και θεωρείται βέβαιο ότι θα βρίσκεται στην πρωθυπουργική φαρέτρα εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Φυσικά είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γραφτούν ποσά όμως οι πρώτες εισηγήσεις από εργοδοτικούς φορείς κάνουν λόγο για αύξηση του στα 751€. Θα είχε άλλωστε και μεγάλη συμβολική σημασία καθώς στο ύψος αυτό βρισκόταν ο κατώτατος μισθός πριν μπει η χώρα στην περιπέτεια των μνημονίων.

Υπενθυμίζεται πως από την πρωτομαγιά και την 2η αύξηση του ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στα 713€ γεγονός που έφερε την Ελλάδα στην 9η θέση μεταξύ των χωρών που τον έχουν θεσμοθετήσει. Με τον κατώτατο μισθό αμείβονται περί τις 600.000 εργαζόμενοι ενώ έμμεσα από μια αύξηση του επηρεάζονται 2.500.000 εργαζόμενοι καθώς πολλά επιδόματα όπως οι τριετίες, το επίδομα γάμου, τα εποχικά επιδόματα , οι γονικές άδειες και οι παροχές μητρότητας υπολογίζονται επί του κατώτατου μισθού.

Επειδή πάντως το ζήτημα των αμοιβών στην Ελλάδα δεν εξαντλείται στον κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση καλεί τον επιχειρηματικό κόσμο – ο οποίος διαμαρτύρεται για την έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού – όχι μόνο σε γενική αύξηση μισθών αλλά και σε βελτίωση των συνθηκών εργασίας προκειμένου να προσελκύσουν εργαζόμενους.