Αρχική Υπουργεία Χατζηδάκης: Έμμεση απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα ο αγωγός East Med

Χατζηδάκης: Έμμεση απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα ο αγωγός East Med

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Έμμεση απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα συνιστά για την κυβέρνηση η σύμβαση για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med που υπογράφηκε στην Αθήνα στις αρχές Ιανουαρίου και κυρώνεται με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αναφερόμενος στα γεωστρατηγικά οφέλη της σύμβασης, επεσήμανε ότι δεν πρέπει να υποτιμάται από κανένα η ενίσχυση της στρατηγικής μας σχέσης με το Ισραήλ και τόνισε ότι συνιστά έμμεση απάντηση στην Τουρκία που μέσω Ερντογάν, λίγο πριν υπογραφεί η σύμβαση στο Ζάππειο, είχε αμφισβητήσει το δικαίωμα των χωρών μας να προχωρήσουν στην κατασκευή του αγωγού.

Στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι η σύμβαση βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τα σχέδια της Ε.Ε. και για το λόγο αυτό έχει ενταχθεί στα ενεργειακά σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σχετικά με την όδευση του αγωγού στην Ιταλία, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η γειτονική χώρα μπορεί να υπογράψει όποτε θέλει και ότι δεν θα χρειαστεί επαναδιαπραγμάτευση. Σημείωσε πάντως, ότι λόγω της πανδημίας δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση.

Τη σύμβαση για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, που υπεγράφη από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Κύπρου και Ισραήλ, στηρίζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.