Αρχική Συμβασιούχοι Χαρίτσης: Θα εξασφαλίσουμε τους συμβασιούχους πολυετούς προϋπηρεσίας

  Χαρίτσης: Θα εξασφαλίσουμε τους συμβασιούχους πολυετούς προϋπηρεσίας

  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

  «Πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με ιεράρχηση των αναγκών και με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ.

  Σε ότι αφορά τους συμβασιούχους που έχουν πολυετή προϋπηρεσία όπως στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ο κ. Χαρίτσης διαβεβαίωσε ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να εξασφαλίσουμε αυτούς τους ανθρώπους», στο πλαίσιο πάντα του διαγωνισμού για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

  Προανήγγειλε, ακόμα, την κάλυψη 118 μόνιμων θέσεων εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού σε μικρούς απομακρυσμένους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, όπου όπως είπε δεν έχουν δει ποτέ μηχανικό ή οικονομολόγο.

  Σχολιάζοντας της πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι «πολιτικά αυτό ισοδυναμεί με σημαντική μείωση των δημοσίων δαπανών, που δεν αντιστοιχούν σε ευρωπαϊκή χώρα». «Ουσιαστικά», πρόσθεσε, «ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να απαλλάξει το κράτος από τις δημόσιες δαπάνες» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «πρέπει να παραμείνει βασική υποχρέωση του κράτους να χρηματοδοτεί τους ΟΤΑ».

  Με αφορμή τη σύγχυση σχετικά με τις αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικού κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης που παρατηρείται κυρίως κατά την εκδήλωση ακραίων φυσικών φαινομένων, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα παραδοθεί το πόρισμα επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών με συμμετοχή εμπλεκόμενων φορέων ώστε να καταρτιστεί νομοσχέδιο για το πλήρες ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων.

  Αναφερόμενος στη εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σημείωσε ότι «είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για όλους μας» και τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν από τι στιγμή που έχουμε ψηφίσει για την εφαρμογή του συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος στις εθνικές εκλογές να μην μπορούμε να την εφαρμόσουμε στις τοπικές κοινωνίες εκεί όπου κατεξοχήν απαιτείται να υπάρχουν συνθέσεις, συναινέσεις και σχήματα που θα υπερβαίνουν τα κομματικά όρια».

  Τέλος, για το χωροταξικό των δήμων ξεκαθάρισε ότι «θα ήταν απολύτως επιπόλαιο να ανοίξουμε ένα τέτοιο ζήτημα λίγους μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές» και διευκρίνισε λέγοντας ότι το υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα διάσπασης δήμων «μόνο για εξόφθαλμες περιπτώσεις που είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού».