Αρχική Υπουργεία Χαρίτσης: Επιπλέον χρηματοδότηση στους δήμους και 11.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Χαρίτσης: Επιπλέον χρηματοδότηση στους δήμους και 11.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τον Δεκέμβριο θα τοποθετηθούν στους δήμους 8.500 μόνιμοι υπάλληλοι στους δήμους, ενώ μέσα στον Νοέμβριο θα κατατεθεί στη Βουλή ρύθμιση για 3.000 μόνιμες προσλήψεις στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, η οποία θα προβλέπει πριμοδότηση των εργαζομένων επί χρόνια στο πρόγραμμα για να μπορέσουν να παραμείνουν σε μόνιμες πλέον θέσεις εργασίας.

Αυτά ανακοίνωσε μεταξύ των άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στο NEWS24/7.

Επίσης ο κ. Χαρίτσης σε ότι αφορά στο χωροταξικό των δήμων, επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό θέμα και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με πρόσχειρες παρεμβάσεις προεκλογικά. Ωστόσο ανακοίνωσε πως θα αντιμετωπιστούν κάποιες εξόφθαλμες περιπτώσεις, όπως Λέσβος Χίος Ρόδος Κέρκυρα Κεφαλονιά και συμπλήρωσε πως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση που θα απαντάει στις νέες συνθήκες.

Ειδικότερα για το πρόγραμμα Βοήθεια Στο Σπίτι ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως «είναι η πιο εμβληματική περίπτωση για το τι συνέβη στο χώρο των συμβασιούχων τα προηγούμενα χρόνια. Ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα το οποίο έχει μεγάλα οφέλη για την κοινωνία και λειτουργούσε με συμβάσεις. Προχωράμε σε 3.000 νέες προσλήψεις. Τις επόμενες μέρες, μέσα στον Νοέμβριο, θα καταθέσουμε στη Βουλή τη σχετική ρύθμιση. Επιτέλους δίνεται μια μόνιμη λύση. Οι εργαζόμενοι έχουν δώσει τη ζωή τους σ αυτό το πρόγραμμα. Θα πριμοδοτηθούν με μόρια για να μπορέσουν να παραμείνουν στη δουλειά τους με μόνιμες θέσεις. Προχωράμε σε αντίστοιχες προσλήψεις στην ειδική αγωγή και στα νοσοκομεία, υπάρχει ένα πλέγμα παρεμβάσεων ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε το πέρασμα στη μεταμνημονιακή περίοδο να έχει απτό περιεχόμενο».

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση σήμερα είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών της. Το σύστημα, είπε, είναι στα όριά του από την καθαριότητα μέχρι την υλοποίηση έργων υποδομής. Σημείωσε ότι για την κυβέρνηση αυτό είναι προτεραιότητα.

Απαντώντας δε στις κατηγορίες της ΝΔ για σωρεία προσλήψεων ο κ. Χαρίτσης είπε πως έρχονται οι ίδιοι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρουσιάζουν τις ανάγκες τους και εμείς προσπαθούμε να τις καλύψουμε. Τον Δεκέμβριο θα τοποθετηθούν στους δήμους 8.500 μόνιμοι υπάλληλοι. «Έχουν συνυπολογιστεί στους κανόνες προσλήψεων/αποχωρήσεων. Εκεί υπάρχει μεγάλη διαχωριστική γραμμή σε σχέση με τη ΝΔ που επιμένει στον κανόνα 1 προς 5 αντί 1 προς 1 που πετύχαμε εμείς. Εμείς λέμε ότι οι δήμοι πρέπει να διευκολυνθούν και να έχουν το προσωπικό που χρειάζονται. Η ΝΔ ενδεχομένως θέλει να περάσουν σε ιδιώτες βασικές υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα» συμπλήρωσε ο κ. Χαρίτσης.

Επίσης ο κ. Χαρίτσης δήλωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε πολλαπλές εκλογές τον Μάιο.

« Τεχνικά θα είμαστε έτοιμοι. Πολιτικά θα είναι τα ζητήματα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Στην επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Ξεκίνησε μια διαδικασία η οποία δεν γίνεται με μια λογική παραπομπής του θέματος στις καλένδες. Σε πέντε μήνες θα ολοκληρωθεί το πόρισμα, θα παρουσιαστεί σε όλα τα κόμματα, σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα. Είμαι πολύ πιο αισιόδοξος απ όσο ήμουν πριν ότι μπορεί να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού στις επόμενες εκλογές. Αλλά δεν μπορώ να δεσμευτώ. Ο στόχος είναι να ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση από την παρούσα Βουλή».

Συνεχίζοντας, είπε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές: «Βασικό δεδομένο είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν στη βάση του Κλεισθένη, που εισάγει την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση. Αυτό δεν είναι μια απλή αλλαγή του εκλογικού συστήματος αλλά δημιουργεί ένα εντελώς νέο περιβάλλον στην αυτοδιοίκηση, ανοίγει τις δυνατότητες για νέες συνθέσεις και συναινέσεις. Πρέπει να δούμε πώς διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για προγραμματικές συγκλίσεις που θα συσπειρώσουν τον προοδευτικό κόσμο. Πρέπει να ξεφύγουμε από τις λογικές του παρελθόντος και από την κουλτούρα που υπήρχε στην αυτοδιοίκηση».

Για τη χρηματοδότηση των δήμων: «Είναι δικαιολογημένη η αντίδραση των φορέων της αυτοδιοίκησης για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων χωρίς ταυτόχρονη μεταβίβαση πόρων. Βρίσκει θετική ανταπόκριση η προσπάθειά μας για ενίσχυση των δήμων. Το 2018 προχωράμε σε αύξηση των κεντρικών αυτοτελών πόρων κατά 5%, το ίδιο θα ισχύσει και το 2019. Για εμάς έχει σημασία να γίνουν μεγάλα έργα από τους δήμους».