Ο Περιφερειάρχης Αττικής παρουσίασε τους βασικούς άξονες για τον εκσυγχρονισμό της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, μιλώντας στο θεματικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στην Πάτρα. Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης 2+1 πυλώνων, με έμφαση στη μητροπολιτικότητα.

Επισημάνθηκε ότι το συγκεντρωτικό γραφειοκρατικό κράτος έχει αποδειχθεί ανεπιτυχές παγκοσμίως. Η Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει τον κρίσιμο ρόλο της στη διαχείριση των κρίσεων, υποστηρίζοντας ευάλωτες ομάδες και ενισχύοντας τις τοπικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε την ανάγκη για ένα πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό και πρότεινε τρία κύρια στοιχεία για τη Περιφερειακή Διακυβέρνηση, σύμφωνα με ευρωπαϊκά πρότυπα:

  • Αποκέντρωση και ξεκάθαρη ανάθεση αρμοδιοτήτων.
  • Άμεσος και κάθετος έλεγχος μεγάλων έργων.
  • Αύξηση οικονομικών πόρων και ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού.

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε τη σημασία της εξάλειψης της επικάλυψης αρμοδιοτήτων και του “πινγκ-πονγκ των ευθυνών” για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Παρουσίασε παραδείγματα όπως το Παρατηρητήριο Τεχνικών Έργων και την υποχρεωτική κατ’ οίκον παράδοση διπλωμάτων.

Τέλος, έδωσε έμφαση στη διαφάνεια και τη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, καταργώντας το “γρηγορόσημο”.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις