Αρχική Υπουργεία Χαρδαλιάς: «Αν τηρηθούν τα μέτρα, θα αποφύγουμε το lockdown»

Χαρδαλιάς: «Αν τηρηθούν τα μέτρα, θα αποφύγουμε το lockdown»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η τήρηση των μέτρων που έχει λάβει η Πολιτεία και η ακύρωση κάθε προσπάθειας υπονόμευσης αυτής της μεγάλης προσπάθειας, είναι τα δύο «κλειδιά» στα οποία αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα ενός νέου lockdown, την ίδια στιγμή που η Αττική παραμένει στο «κόκκινο», με 207 από τα 560 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, να καταγράφονται στο λεκανοπέδιο.

Είναι σαφές από τις δηλώσεις του υφυπουργού, ότι η τήρηση των μέτρων αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα όπλο για την καταπολέμηση της πανδημίας. Στην Αθήνα, ωστόσο, η κατάσταση επιβαρύνεται ολοένα και περισσότερο, κάτι που αν συνεχιστεί, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων, με τελικό αυτό της καραντίνας. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ήδη την επέκταση των περιοριστικών μέτρων στην Αττική έως τις 31 Οκτωβρίου, ενώ η κατάσταση, ως είθισται, θα εκτιμάται κάθε μέρα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων επεσήμανε πως βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενώ βλέπουμε πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός και πόσο σημαντική είναι η τήρηση των μέτρων. Τόνισε επίσης πως «αν κάποιοι προσπαθούν να υπονομεύσουν την εθνική προσπάθεια, τότε προφανώς θα πάμε σε lockdown αλλά είμαστε ακόμη μακριά».

Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα καταγράφονται 314 κρούσματα ημερησίως, η μέση ηλικία είναι τα 39 έτη, ενώ υπάρχει αυξητική τάση στις διασωληνώσεις, άρα αυτή η κατάσταση απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως μετά από πρόταση και συνεννόηση με Επιτροπή αποφασίστηκε η παράταση των μέτρων για αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού μέχρι 12 Οκτωβρίου. «Μέσα από την καθημερινότητα βλέπουμε πόσο μεταδοτικός είναι ο κορωνοϊός» επεσήμανε ο υφυπουργός.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι την τελευταία εβδομάδα έχουν διενεργηθεί  10617  τεστ και ότι ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι τα 39 έτη. «Η κατάσταση απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση καθώς ο  αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση αυξάνεται» πρόσθεσε.

Ο κ. Χαρδαλιάς σχολιάζοντας τα σενάρια περί νέων μέτρων, τόνισε: «Ακούω να ρωτάνε αν θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα. Το ερώτημα είναι αν τηρούνται τα μέτρα που έχουμε πάρει. Ο ιός χτυπά όλους, ανεξαιρέτως ποιος είναι και τι ηλικία έχει».