Αρχική Επιχειρήσεις Χαρακτηρίστηκε στρατηγική επένδυση το Αιολικό Πάρκο των 470,4MW της Ελλάκτωρ

Χαρακτηρίστηκε στρατηγική επένδυση το Αιολικό Πάρκο των 470,4MW της Ελλάκτωρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το χαρακτηρισμό της Στρατηγική Επένδυσης σύμφωνα με το Νόμο 4608/2019 έλαβε το συγκρότημα αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 470,4MW που αναπτύσσει η Ελλάκτωρ στην περιοχή της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας.

Ο χαρακτηρισμός αυτός καταδεικνύει τη σπουδαιότητά του καθώς τα πολλαπλά οφέλη που φέρνει για τη χώρα, την οικονομία αλλά και την τοπική κοινωνία.

Σημειώνεται ότι το έργο αναπτύσσεται στους Δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, έχει συνολικό προϋπολογισμό 489 εκατ. ευρώ ενώ από την προκαταρκτική ενεργειακή μελέτη εκτιμάται πως η συνολική παραγωγή θα είναι 1.435 GWh/έτος.

Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί από τις εταιρείες ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. και EDPR EUROPE S.L., η οποία και είναι ο επενδυτικός βραχίονας της EDP Renewables S.A. για έργα στην Ευρώπη ενώ εντάσσεται στη στρατηγική συμφωνία των δύο εταιρειών για την από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση χαρτοφυλακίου νέων αιολικών πάρκων ισχύος 900ΜW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι, ως Στρατηγική Επένδυση, το έργο εναρμονίζεται πλήρως με την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική (Ε.Α.Σ.) της χώρας. συμβάλλοντας καθοριστικά στην περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πολλαπλά οφέλη

Έτσι, ένα έργο αυτών των χαρακτηριστικών και βεληνεκούς συμβάλλει ενεργά στο στόχο για πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2028 ενώ μέσα από τη λειτουργία του αποφεύγεται ετησίως ένα σημαντικότατο ποσό εκπομπών ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου.

Παράλληλα, στο μέτωπο της οικονομίας το αποτύπωμα είναι σημαντικό καθώς με προϋπολογισμό 489 εκατ. ευρώ, η επένδυση αντιστοιχεί σε περίπου 5% του συνόλου των προβλεπόμενων επενδύσεων ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή.

Αντίστοιχα προβλέπεται η δημιουργία μακροχρόνιων, ποιοτικών θέσεων εργασίας με πολλαπλασιαστικά κοινωνικά οφέλη για την Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η προτεινόμενη επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 182 νέες θέσεις εργασίας, πλήρους απασχόλησης και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Μάλιστα, στα νούμερα αυτά δεν συνυπολογίζονται τα συμπληρωματικά οφέλη στην απασχόληση που θα προκύψουν από τις ανάγκες υποστήριξης των νέων πυρήνων απασχόλησης που θα δημιουργηθούν.

Τέλος, πολλαπλά είναι και τα οφέλη για το δημόσιο. Ενδεικτικό είναι ότι στο δημόσιο ταμείο θα εισρέυσουν εισφορές 0,3% επί της Τιμής Αναφοράς της εγχεόμενης ηλεκτρικής ενέργειας των έργων στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα υπέρ Ε.Τ.Ε.Ρ.Π.Σ. (Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Περιβαλλοντικών Σχεδίων) για τα 20 έτη λειτουργίας των έργων.

Επίσης, εισφορές 1,8% επί της Τιμής Αναφοράς για την εγχεόμενη ηλεκτρική ενέργεια των έργων στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα υπέρ Ειδικού Λογαριασμού Αποθεματικού Ασφάλειας Εφοδιασμού (ΑΔΜΗΕ) για τα 20 έτη λειτουργίας των έργων. Στα παραπάνω προστίθεται φόρος εισοδήματος (24%) επί των καθαρών κερδών κατά την περίοδο ωφέλιμης ζωής των έργων αλλά και εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, από τη δημιουργία των 182 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης για την κατασκευή αλλά και όλη τη διάρκεια του έργου.