Αρχική Διεθνή Χάος στις ΗΠΑ: Σε ένα μήνα γράφτηκαν στο ταμείο ανεργίας 22 εκατομμύρια...

Χάος στις ΗΠΑ: Σε ένα μήνα γράφτηκαν στο ταμείο ανεργίας 22 εκατομμύρια Αμερικανοί

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
US President Donald Trump and Health and Human Services Secretary Alex Azar (R), along with members of the coronavirus take force meet with pharmaceutical executives in the Cabinet Room of the White House in Washington, DC on March 2, 2020. (Photo by MANDEL NGAN / AFP) (Photo by MANDEL NGAN/AFP via Getty Images)

Δραματικές επιπτώσεις και στην αμερικανική οικονομία έχει ο κορωνοϊός, κι ενώ με βάση τους υπολογισμούς 22 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, με συνολικό ενεργό πληθυσμό 165 εκατομμυρίων.

Την εβδομάδα της 11ης Απριλίου, σύμφωνα με την Le Monde, 5,245 εκατομμύρια άνθρωποι γράφτηκαν στην ανεργία στις ΗΠΑ. Αν και το ποσοστό ανεργίας δεν είναι γνωστό, από 3,5% προ κρίσης εκτιμάται ότι ανέρχεται πλέον στο 17%.

Το ΔΝΤ προβλέπει για το 2020 μια ύφεση της τάξης του 5,9% , ποσοστό μικρότερο απ’ αυτό που εκτιμάται για την ευρωζώνη, η οποία θα μειωθεί στο 4,7% το 2021.

Κλειστά τα εργοστάσια

Η κρίση αφορά την προσφορά και τη ζήτηση, όπως φαίνεται από πολλούς δείκτες που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη 15 Απριλίου. Τα εργοστάσια έκλεισαν οι αλυσίδες παραγωγής διέκοψαν, σημειώνοντας υποχώρηση 5,4%, τη μεγαλύτερη από το 1946. Στην κατανάλωση οι πωλήσεις έκαναν βουτιά 8,7%, τη μεγαλύτερη από το 1990.

Οι Αμερικανοί έσπευσαν στα σούπερ μάρκετ για να κάνουν προμήθειες προϊόντων πρώτης ανάγκης. Ωστόσο, δεν πλησίασαν μπαρ, εστιατόρια, καταστήματα ενδυμάτων, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων κλπ. τα οποία παραμένουν κλειστά.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιδοτήσει της αιφνίδια κρίση. 12 εκατομμύρια Αμερικανοί πληρώθηκαν από το ταμείο ανεργίας την περασμένη εβδομάδα. Όσοι έχασαν τη δουλειά τους δικαιούνται μια ομοσπονδιακή βοήθεια της τάξης των 600 δολαρίων μάξιμουμ (550 ευρώ) κάθε εβδομάδα επί εννέα μήνες. Αυτό το ποσό προστίθεται στα επιδόματα που δίνουν οι πολιτείες, δηλαδή άλλα 500 δολάρια.

Τα 150 εκατομμύρια των Αμερικανών που κερδίζουν λιγότερα από 75.000 δολάρια το χρόνο, άρχισαν να λαμβάνουν από τον προϋπολογισμό βοήθεια 1.200 δολαρίων, συν μια βοήθεια 500 δολαρίων για κάθε παιδί. Η διαδικασία πληρωμής ωστόσο καθυστέρησε γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε να γράφεται το όνομά του σε κάθε επιταγή.

Το Κογκρέσο σχεδιάζει νέο πακέτο 250 δισ. δολαρίων

Ωστόσο, τα κονδύλια που διατέθηκαν στις επιχειρήσεις από το Κογκρέσο τελείωσαν σε μερικές ημέρες. Περίπου 1,4 εκατομμύρια επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν με 350 δισ. δάνεια. Το Κογκρέσο σχεδιάζει να ανοίξει έναν νέο φάκελο 250 δια. δολαρίων επιπλέον.

Οι επιχειρήσεις που κινδυνεύουν περισσότερο πληρώνονται με διαδικασίες εξπρές, όπως οι αεροπορικές εταιρείες οι οποίες θα λάβουν 25 δισ. δολάρια επιδοτήσεις, υπό μορφή δανείων.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας

Χθες ο Τραμπ ανακοίνωσε σταδιακή άρση των περιορισμών. Ωστόσο, η διαδικασία είναι μακρά και οι κυβερνήτες καλούνται να πάρουν αποφάσεις. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε ότι η πολιτεία του θα μείνει κλειστή τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαΐου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να επιταχύνει τις διαδικασίας, φοβούμενος πολιτικό κόστος ενόψει και των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Πάντως του ζητούν μαζικά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, ειδικά για τους εργαζόμενους.