Αρχική Ελλάδα Χανιά: 68 νεκροί σε γηροκομείο

Χανιά: 68 νεκροί σε γηροκομείο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τον ασκό του Αιόλου για έναν ιδιωτικό γηροκομείο άνοιξε πασίγνωστη οικογένεια της Κρήτης, όταν μέλος της που έμενε στη δομή πέθανε και ο θάνατος του αποδόθηκε σε καρδιακή ανακοπή.

Η οικογένεια του ηλικιωμένου δεν πείστηκε από την αιτία θανάτου και αποφάσισε να κινηθεί νομικά με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν τα αίτια θανάτου και 68 τροφίμων ώστε να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια.

Ο λόγος που έχει ξεκινήσει η σχετική προκαταρτική εξέταση, σύμφωνα με κρητικά μέσα, αφορά την διερεύνηση τέλεσης κακουργηματικών ποινικών αδικημάτων, όπως είναι η συγκρότηση και σύνταξη σε εγκληματική οργάνωση, τις σωματικές βλάβες αδύναμων ατόμων και την ανθρωποκτονία τελεσθείσα με δόλο δια παραλείψεως κατά συρροή.

Η καταγγελία της οικογένειας, πυροδότησε και το ενδιαφέρον άλλων συγγενών που έχασαν οικείο πρόσωπο τους με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια πολύπλευρη σειρά ενεργειών.

Οι έρευνες των Αρχών στρέφονται πλέον σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι θάνατοι αυτοί σχετίζονται με κακομεταχείριση ηλικιωμένων στα όρια του βασανισμού, σε φαρμακευτικές αγωγές που δεν έπρεπε να δίδονται και όλα αυτά με στόχο τα περιουσιακά στοιχεία των γερόντων και κυρίως των ακινήτων τους, αναφέρουν τα κρητικά ΜΜΕ.

Το θέμα απασχολεί τις αρχές εδώ και ένα μήνα όταν σε πρώτο στάδιο είχαν ξεκινήσει οι έρευνες για 24 περιπτώσεις θανάτων γερόντων που σημειώθηκαν στην δομή μέσα στον ίδιο χρόνο και σήμερα ανέρχονται στους 68. Σε όλες τις περιπτώσεις ως αιτία θανάτου αναγράφεται η ανακοπή καρδιάς χωρίς καμία επιπλέον πληροφορία.

Μέρος των ερευνών αποτέλεσε και η χθεσινή εκταφή που πραγματοποιήθηκε σε χωριό της Κισσάμου μετά από εντολή του εισαγγελέα παρουσία αστυνομικών της Ασφάλειας, τεσσάρων ιατροδικαστών και πραγματογνωμόνων τόσο από την πλευρά της δομής όσο και της οικογένειας της θανούσης που έφυγε από την ζωή πριν από 11 μήνες.

Η αποκάλυψη του θέματος έγινε από το Parakritika.gr όταν έφερε στο φως το κατεπείγον email με ημερομηνία 23 Μαρτίου, της Ασφάλειας Χανίων η οποία ζητούσε από τα ληξιαρχεία όλης της Κρήτης (Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου) να αποστείλουν δηλωθείσες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου ηλικιωμένων ατόμων στις οποίες αναφέρεται ως στοιχεία θανάτου και συγκεκριμένα ως τόπος-μέρος η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων το διάστημα από 1-1-2020 έως σήμερα.

Στο email αναφέρεται πως ο λόγος που έχει ξεκινήσει η σχετική προκαταρτική εξέταση αφορά στη διερεύνηση τέλεσης κακουργηματικών ποινικών αδικημάτων.