Έντονες αντιδράσεις παγκοσμίως έχει προκαλέσει το ακραία βίαιο βιντεοπαιχνίδι «No Mercy» («Χωρίς έλεος»), στο οποίο οι παίκτες αναλαμβάνουν τον ρόλο ενός άνδρα που προβαίνει σε πράξεις κακοποίησης, βιασμού και δολοφονίας γυναικών.
Μόλις λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του στις αρχές Απριλίου, η πλατφόρμα Steam προχώρησε στην απαγόρευσή του σε πολλές χώρες.
Το παιχνίδι, το οποίο ανέπτυξε η Zerat Games, έδινε στους χρήστες τη δυνατότητα να ελέγχουν έναν χαρακτήρα που εμπλέκεται σε σκηνές φρικτής βίας, όπως βιασμούς, βασανισμούς και δολοφονίες γυναικών. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του παιχνιδιού που καλεί τους παίκτες: «Μη δέχεσαι ποτέ το “όχι” ως απάντηση».
Σε κάποια από τα πιο σοκαριστικά «σενάρια», ο παίκτης υποδυόταν έναν άνδρα που βίαζε μια γυναίκα και στη συνέχεια δολοφονούσε την ίδια και το νεογέννητο παιδί της. Άλλες αποστολές περιλάμβαναν αιμομεικτικές σχέσεις και εκβιασμούς άλλων χαρακτήρων.
Όπως σημειώνει το Newsweek, το παιχνίδι δεν περιλάμβανε κανενός είδους ηλικιακή σήμανση ή προειδοποίηση για το ακραίο περιεχόμενό του.
Το παιχνίδι αρχικά απαγορεύτηκε στη Βρετανία, τον Καναδά και την Αυστραλία. Μετά τις έντονες αντιδράσεις, η εταιρεία Zerat επέλεξε να το αποσύρει η ίδια από την πλατφόρμα Steam, δηλώνοντας πως «δεν σκοπεύουμε να πολεμήσουμε όλο τον κόσμο». Η Valve, που διαχειρίζεται τη Steam, δεν έδωσε καμία επίσημη εξήγηση για την αφαίρεσή του.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάντως, το παιχνίδι δεν είχε απαγορευτεί πριν την απομάκρυνσή του από την πλατφόρμα. Όπως αναφέρει το Newsweek, τα βιντεοπαιχνίδια καλύπτονται από την Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος, που προστατεύει την ελευθερία του λόγου, ενώ δεν υπάρχει κάποιος αρμόδιος φορέας που να μπορεί να επιβάλει απαγορεύσεις περιεχομένου.
Από την πλευρά της, η Zerat Games υποστηρίζει ότι η κατακραυγή που ξέσπασε βασίστηκε σε «παρεξήγηση» και «ψευδείς πληροφορίες» που κυκλοφόρησαν για το παιχνίδι.
«Θεωρούμε τους εαυτούς μας εντελώς φυσιολογικούς και κανονικούς ανθρώπους», έγραψαν οι προγραμματιστές του παιχνιδιού που λένε ακόμη ότι έδωσαν στους παίκτες τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τα φετίχ τους και «μη συναινετικές σεξουαλικές πράξεις» μέσα από το παιχνίδι.
Η πλατφόρμα Steam είχε αποσύρει το 2019 ένα παρόμοιο παιχνίδι, το «Rape Day» («Ημέρα βιασμού») έπειτα από κατακραυγή για το περιεχόμενό του. Το «σενάριο» ήταν περίπου το ίδιο: ο παίκτης υποδυόταν τον κατά συρροή βιαστή.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις