Αρχική Διεθνή Bloomberg: Συμφωνία στην ΕΕ για την επιβολή πλαφόν στο πετρέλαιο

Bloomberg: Συμφωνία στην ΕΕ για την επιβολή πλαφόν στο πετρέλαιο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε συμβιβασμό κατέληξαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που περιλαμβάνει τη στήριξη για την επιβολή πλαφόν τιμών στις πωλήσεις πετρελαίου σε τρίτες χώρες, αναφέρουν πηγές του Bloomberg, με την επίσημη συμφωνία να αναμένεται σήμερα.

Οι πρεσβευτές της ΕΕ το βράδυ της Τρίτης συζήτησαν τρόπους για να μετριάσουν τον αντίκτυπο που θα είχε το νέο πακέτο σε χώρες με μεγάλες ναυτιλιακές βιομηχανίες.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα εξέφρασαν ανησυχίες για τους περιορισμούς στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου και πίεσαν για διαβεβαιώσεις για την αποτελεσματικότητα του νέου μηχανισμού και τις πιθανές επιπτώσεις του, αναφέρει το Bloomberg.

Οι κυρώσεις, που θα ασκήσουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στον Ρώσο πρόεδρο, θα προσθέσουν την απαγόρευση της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου στους περιορισμούς που ήδη ισχύουν στις υπηρεσίες που απαιτούνται για τη μεταφορά του. Όμως, το προσχέδιο της συμφωνίας προβλέπει την εξαίρεση για το πετρέλαιο με τιμή κάτω από το πλαφόν που έχουν θέσει το G7 και άλλες χώρες.

Όπως σημειώνει το Politico, το πακέτο των κυρώσεων θα στοχεύει επίσης σε μια σειρά από άτομα και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων ανώτατων αξιωματούχων των ρωσικών υπουργείων και ατόμων που εμπλέκονται στη διοργάνωση των δημοψηφισμάτων. Θα περιορίζει επίσης την πρόσβαση σε είδη αεροπορίας, ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συγκεκριμένες χημικές ουσίες, με στόχο να στερήσει σημαντικές τεχνολογίες από τον ρωσικό στρατό.

ΥΠΕΞ Ουγγαρίας: Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο δεν ισχύει για παραδόσεις μέσω αγωγών
Το όριο στην τιμή του ρωσικού αργού, το οποίο αναμένεται να συμπεριληφθεί στην όγδοη δέσμη κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας των εξελίξεων στον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν θα έχει εφαρμογή στις ποσότητες που μεταφέρονται μέσω αγωγών, διαβεβαίωσε ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο αργά χθες το βράδυ.

Η κυβέρνηση στη Βουδαπέστη, η οποία επικρίνει πιο ηχηρά από κάθε άλλη μεταξύ των «27» τις κυρώσεις των Βρυξελλών στη Μόσχα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες πετρελαίου και αερίου από τη Ρωσία. Οι παραδόσεις στην ουγγρική αγορά γίνονται μέσω αγωγών οι οποίοι συνδέουν τις δύο χώρες.