Αρχική Διεθνή Bloomberg: Η ΕΕ θα έχει σχεδόν πετύχει την ανοσία της αγέλης τέλη...

Bloomberg: Η ΕΕ θα έχει σχεδόν πετύχει την ανοσία της αγέλης τέλη Ιουνίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διαθέτουν τις απαραίτητες ποσότητες εμβολίων προκειμένου να έχουν ανοσοποιήσει την πλειονότητα του πληθυσμού τους μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αρκετά νωρίτερα του επίσημου στόχου που είχε τεθεί από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα της ΕΕ του οποίου έλαβε γνώση το πρακτορείο Bloomberg, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία θα είναι σε θέση μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχουν εμβολιάσει άνω του 55% του συνολικού πληθυσμού τους.

Το έγγραφο, που σύμφωνα με το Bloomberg φέρει ημερομηνία 1η Απριλίου, αναφέρει τον ακριβή αριθμό δόσεων που θα διατεθεί σε κάθε χώρα της ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο την ανοσοποίηση του 70% των ενηλίκων πολιτών μέχρι το τέλος του καλοκαιρίου (20 Σεπτεμβρίου), ποσοστό που αντιστοιχεί στο 55%-60% του συνόλου του πληθυσμού.

Οι προβλέψεις αυτές δείχνουν έτσι μια ελπίδα επιτάχυνσης του εμβολιαστικού προγράμματος που είχε μείνει πίσω από τα αντίστοιχα των ΗΠΑ και Βρετανίας, λόγω καθυστερήσεων και διαφωνιών ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Η Κομισιόν υπολογίζει τις δόσεις εμβολίων που θα παραδοθούν στις 27 χώρες-μέλη το τρέχον β’ τρίμηνο του 2021 σε 360 εκατομμύρια, έναντι μόλις 100 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του έτους, που έληξε στις 31 Μαρτίου.

Χώρες όπως η Κροατία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία και η Αυστρία αναμένεται να μείνουν σχετικά πίσω, ενώ η Δανία και η Μάλτα αναμένεται να πετύχουν την ανοσία νωρίτερα του στόχου.

Οι χώρες που μένουν πίσω είχαν επιλέξει να μην αγοράσουν το σύνολο των διαθέσιμων εμβολίων των BioNTech/Pfizer και Moderna, αλλά να ποντάρουν περισσότερα στο φθηνότερου κόστους εμβόλιο των Πανεπιστημίου της Οξφόρδης/AstraZeneca, οι παραδόσεις του οποίου, ωστόσο, έχουν μείνει πίσω σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.