Με τίτλο «Οι διαδηλώσεις στην Τουρκία αφορούν πολύ περισσότερα από την τύχη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης», το BBC επιχειρεί να αναλύσει τους λόγους που οδήγησαν τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους.
Το άρθρο ξεκινά επισημαίνοντας πως «κάτω από την έντονη μυρωδιά των δακρυγόνων στον νυχτερινό αέρα της Κωνσταντινούπολης, υπάρχει κάτι άλλο -μια υποψία πανικού από την πλευρά του ηγέτη της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
«Ένας από τους αντιπάλους του έχει οδηγηθεί στη φυλακή -κάτι που δεν προκαλεί εντύπωση» συνεχίζει το δημοσίευμα του BBC και, στη συνέχεια, κάνει την εκτίμηση πως η φυλάκιση του Ιμάμογλου φανερώνει ότι ο Ερντογάν φαίνεται να έχει ταραχτεί και ίσως να έχει ξεπεράσει τα όρια.
«Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του δημάρχου, το οποίο συγκεντρώνει τεράστια πλήθη στους δρόμους, σίγουρα το ελπίζει», γράφει το BBC.
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου – πάντα προσεγμένος στην εμφάνισή του, ακόμα και τη στιγμή της σύλληψής του, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα – αποτελεί τον κύριο αντίπαλο του ολοένα και πιο αυταρχικού Τούρκου ηγέτη. Θα μπορούσε να τον διαδεχθεί στις προεδρικές εκλογές που προγραμματίζονται έως το 2028, εφόσον, φυσικά, του επιτραπεί να είναι υποψήφιος.
Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις υπερβαίνουν την προσωπική του υπόθεση και τη φυλάκισή του, όσο χαρισματικός κι αν θεωρείται, σύμφωνα με το BBC.
Γιατί βγαίνει κόσμος στους δρόμους
«Η ελευθερία και η δημοκρατία διαβρώνονται σταθερά κατά την εποχή Ερντογάν. Πολλοί βλέπουν αυτή τη στιγμή ως μια ευκαιρία να βάλουν φρένο στην πορεία προς την απόλυτη απολυταρχία -αν δεν είναι ήδη αργά», συνεχίζει το δημοσίευμα.
«Κάθε βράδυ βγαίνουν στους δρόμους, αψηφώντας τις δυνάμεις καταστολής, τα δακρυγόνα και τις πλαστικές σφαίρες, την απαγόρευση διαδηλώσεων, τα κλειστά οδοφράγματα και τις γέφυρες, καθώς και τον κίνδυνο σύλληψης».
Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής -μέσα σε μόλις πέντε ημέρες- και ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό δείχνει πόσο εύκολο είναι να συλληφθεί κάποιος στην Τουρκία, σημειώνει το βρετανικό Μέσο.
Και συνεχίζει: «Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι είναι μια λειτουργική δημοκρατία – και, επιφανειακά, μοιάζει να είναι. Υπάρχουν εκλογές. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων είναι συνήθως υψηλή. Οι Τούρκοι εκτιμούν το δικαίωμά τους να προσέρχονται στις κάλπες. Την ημέρα των εκλογών, η διαδικασία είναι σε μεγάλο βαθμό δίκαιη. Το πρόβλημα είναι τι συμβαίνει μακριά από τα εκλογικά κέντρα».
Ένα σατιρικό tweet για τον πρόεδρο μπορεί να οδηγήσει κάποιον στη φυλακή
Όπως επισημαίνει το BBC, το ζήτημα έγκειται στο γεγονός ότι οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης κινδυνεύουν με φυλάκιση, οι επικριτές αντιμετωπίζουν εκφοβισμό, ενώ οι διαδηλωτές μπορεί να βρεθούν υπό κράτηση. Την ίδια στιγμή, τα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό υπό κυβερνητικό έλεγχο, ενώ ακόμη και ένα σατιρικό tweet για τον πρόεδρο μπορεί να οδηγήσει κάποιον στη φυλακή.
«Μέχρι να φτάσει η ημέρα των εκλογών, ένα τσουνάμι φιλοκυβερνητικής προπαγάνδας σκεπάζει κάθε διαφορετική φωνή και η αντιπολίτευση παλεύει να ακουστεί» προσθέτει το BBC, και εκτιμά πως «ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι από τους λίγους πολιτικούς που μπορούν να διαπεράσουν αυτό το τείχος και να φτάσουν στους ψηφοφόρους. Ξέρει πώς να χειριστεί τα μέσα ενημέρωσης και έχει εκλεγεί τρεις φορές δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Τώρα κατηγορείται για υπεξαίρεση, δωροληψία και διοίκηση εγκληματικής οργάνωσης».
Εάν καταδικαστεί, ενδέχεται να του απαγορευτεί η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα δικαστήριά της είναι ανεξάρτητα και απλώς εφαρμόζουν τον νόμο. Ωστόσο, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ανεξάρτητοι αναλυτές αμφισβητούν αυτόν τον ισχυρισμό.
Η οργάνωση Human Rights Watch χαρακτήρισε τη σύλληψη του δημάρχου, καθώς και περίπου 100 άλλων αξιωματούχων και πολιτικών της αντιπολίτευσης, ως «πολιτικά υποκινούμενη κίνηση για να φιμωθούν νόμιμες πολιτικές δραστηριότητες». Στο παρελθόν, η οργάνωση έχει καταγγείλει τις «πολιτικοποιημένες δικαστικές αποφάσεις» στην Τουρκία.
Σε ανάρτησή του στο X, όπου έχει 9,6 εκατομμύρια ακολούθους, ο Εκρέμ Ιμάμογλου χαρακτήρισε τη δίωξή του «μια μαύρη κηλίδα στη δημοκρατία μας» και δήλωσε: «Στέκομαι όρθιος. Δεν θα υποχωρήσω ποτέ».
Αυτό είναι ίσως το στοιχείο που φοβάται ο Ερντογάν, σύμφωνα με το BBC: Στα 71 του χρόνια, αντιμετωπίζει έναν αντίπαλο 53 ετών, ο οποίος μπορεί να προσελκύσει και τους συντηρητικούς ψηφοφόρους και είναι έτοιμος για μια μακρά μάχη.
Χειρόγραφο σημείωμα του Ιμάμογλου μέσα από τη φυλακή
Δημοσιεύθηκε ένα χειρόγραφο σημείωμα, το οποίο υποστηρίζεται ότι παρέδωσε ο Εκρέμ Ιμάμογλου από τη φυλακή στον βουλευτή του κόμματός του, Σεγίτ Τορούν.
Στο χειρόγραφο αυτό μήνυμα, ο Ιμάμογλου λέει ότι «η ελπίδα μας είναι μεγάλη και το κουράγιο μας ατελείωτο και θα τα καταφέρουμε».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις