Αρχική Υπουργεία Αύξηση της χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης κατά 5%

Αύξηση της χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης κατά 5%

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Aύξηση της  χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης κατά 5% το 2018 και άλλο ένα 5% το 2019 ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης κατά την συνέντευξη του στην εκπομπή «Επόμενη Μέρα» στην ΕΡΤ1.

Επισήμανε την ανάγκη των φορέων της Αυτοδιοίκησης για αύξηση των εσόδων τους. Σημείωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την αύξηση τους, με αύξηση των αυτοτελών πόρων, τονίζοντας ότι «υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα και θα υλοποιηθεί, όπως και μια σειρά από έργα βασικών υποδομών που έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια παλαιότερα» και υλοποιούνται μέσα από προγράμματα των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, κόστους πάνω από 7 δισεκ. ευρώ μόνο για  το  2018.
Ο κ. Χαρίτσης αντιπαρήλθε την πρόταση της ΝΔ  για την απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους φορείς της Αυτοδιοίκησης, εξηγώντας ότι «θα βαίνει μειούμενος τα επόμενα χρόνια, σύροντας σε αντίστοιχη πορεία τα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ενώ συμπλήρωσε πως θα επέφερε επίσης «διεύρυνση των ανισοτήτων μεταξύ των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Κλείνοντας, τόνισε ότι οι φορείς της ΤΑ, τα χρόνια μετά τα μνημόνια, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν και να τονίσουν τον κοινωνικό ρόλο τους κι όχι να επιδίδονται σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, ή να αυξάνουν τους φόρουw.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων θα ξεκαθαρίσουν με τον «Κλεισθένη ΙΙ», ώστε να αποφευχθούν συγκρούσεις και επικαλύψεις. Για την υποστελέχωση των ΟΤΑ τόνισε ότι γίνεται συνολικός σχεδιασμός για προσλήψεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Ανέφερε την τελευταία προκήρυξη 8.500 θέσεων στην καθαριότητα και την ύδρευση, ενώ υποσχέθηκε ότι σύντομα θα ακολουθήσει νέα, για τους μικρούς και ορεινούς δήμους.

Ο κ. Χαρίτσης, αναφερόμενος στο σχέδιο της συμφωνίας Κράτους -Εκκλησίας και τις αντιδράσεις, επισήμανε ότι « ελληνική κυβέρνηση με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού έκανε ένα σημαντικό βήμα κι έδειξε ότι δεν φοβάται να μπει σε μια διαδικασία επίλυσης ενός μακροχρόνιου προβλήματος της ελληνικής κοινωνίας». Εξήγησε ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε με εμπιστοσύνη και συναίνεση με την ηγεσία της Εκκλησίας, που αντιλαμβάνεται την ανάγκη εξορθολογισμού των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα την ανακοίνωση της 6ης Νοεμβρίου.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «ιστορική» την ανακοίνωση, διότι όπως είπε «για πρώτη φορά επιχειρείται με σαφή τρόπο να ξεκαθαριστούν ζητήματα που αφορούν τη μισθοδοσία των κληρικών, το Ταμείο και κυρίως την καταγραφή και αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας».Ο κ Χαρίτσης διευκρίνισε ότι προηγήθηκε συστηματική δουλειά τον τελευταίο χρόνο, διάστημα κατά το οποίο χτίστηκε αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ για την πορεία των εργασιών ενημερωνόταν ανελλιπώς η Ιερά Σύνοδος.

Την αρνητική εξέλιξη ο υπουργός την απέδωσε σε καθυστερημένη αντίδραση του κ. Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αναδιπλώθηκε από την αρχική -θετική- δήλωση του, τοποθετούμενος έτσι εναντίον και μιας βασικής του πολιτικής θέσης περί ανάγκης μικρότερου κράτους, περί πλεονάζοντος προσωπικού κ.λπ., όπως είπε χαρακτηριστικά
Τόνισε ότι η συμφωνία «τορπιλίστηκε», ωστόσο, πρόσθεσε, η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προχωρήσει και να δώσει διέξοδο, ενισχύοντας την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Είτε με επιπλέον προσλήψεις, που θα έχει τη δυνατότητα να κάνει για να καλύψει τα τεράστια κενά που παρουσιάζουν κρίσιμοι τομείς (της υγείας, της παιδείας, της αυτοδιοίκησης κ.ά.) είτε με την αξιοποίηση της ανενεργής μέχρι σήμερα εκκλησιαστικής περιουσίας.