Μια πρωτοποριακή νέα μελέτη ανέδειξε άμεσα στοιχεία που συνδέουν ένα βασικό χημικό συστατικό των πλαστικών μπουκαλιών με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetes, εντόπισε ότι η χημική ουσία BPA, χρησιμοποιούμενη σε συσκευασίες τροφίμων και ποτών όπως πλαστικά μπουκάλια, μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία ελέγχει τον μεταβολισμό του σακχάρου στο σώμα.

Τα αποτελέσματα αυτά, που θα παρουσιαστούν στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη, καλούν την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) να επανεξετάσει τα ασφαλή όρια έκθεσης στην BPA σε συσκευασίες τροφίμων. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η BPA μπορεί να διαταράσσει τις ορμόνες στον άνθρωπο.

Αν και η έρευνα συνδέει τη BPA με τον διαβήτη, δεν υπάρχει προηγούμενη μελέτη που να έχει αξιολογήσει άμεσα αν η έκθεση σε αυτήν αυξάνει τον κίνδυνο στους ενήλικες. Τα ευρήματα αυτά παρέχουν τις πρώτες αποδείξεις ότι η έκθεση στη BPA μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, αναφέρουν οι επιστήμονες από το Πολυτεχνείο της Καλιφόρνιας.

Οι ερευνητές πήραν τυχαία 40 υγιείς ενήλικες για να λάβουν είτε εικονικό φάρμακο είτε BPA, σε ποσότητα που θεωρείται ασφαλής από την EPA. Από την ανάλυση προέκυψε ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν BPA αντέδρασαν λιγότερο στην ινσουλίνη μετά από 4 ημέρες.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ασφαλής δόση της EPA θα πρέπει να επανεξεταστεί και ότι οι γιατροί θα μπορούσαν να συστήσουν στους ασθενείς τους να αποφεύγουν τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών. Η μείωση της έκθεσης στο BPA με τη χρήση ανοξείδωτου ή γυάλινου είναι ενδεικτική για τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις