Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Αυξήσεις μισθών επτά στις 10 επιχειρήσεις μέσα στο 2024 

Αυξήσεις μισθών επτά στις 10 επιχειρήσεις μέσα στο 2024, θετικά στοιχεία διατηρεί για τη χρονιά που διανύουμε η αγορά εργασίας στη χώρα με την πλειονότητα των επιχειρήσεων να μιλάει για αύξηση στις αποδοχές των εργαζομένων

Σε αύξηση μισθών δηλώνουν ότι προστίθενται να προχωρήσουν επτά στις δέκα επιχειρήσεις εντός του τρέχοντος έτους, χαρακτηρίζοντας παράλληλα υπερβολικές τις απαιτήσεις των εργαζομένων!

Οι εργαζόμενοι με τη σειρά τους, θεωρούν ως βασικότερη αιτία αποχώρησης από την εργασία, τις χαμηλές αποδοχές. Την ίδια ώρα, μια στις δύο επιχειρήσεις δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε νέες προσλήψεις.

Τον φαύλο κύκλο της αγοράς εργασίας στη χώρα μας, αποτυπώνει έρευνα της εταιρείας Randstad, σύμφωνα με την οποία: βασικός στόχος των επιχειρήσεων για το 2024 είναι η προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων και η διατήρηση της δέσμευσης των εργαζομένων.

Με αυτά τα δεδομένα:
-το 72% των επιχειρήσεων σχεδιάζει αύξηση των μισθών των εργαζομένων τους.
-το 53% των επιχειρήσεων προτίθεται να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις.
-το 25% των επιχειρήσεων υποστηρίζει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και σχεδιάζει να την επεκτείνει στη λειτουργία τους.

Εξετάζοντας τους λόγους αλλαγής εργασιακού περιβάλλοντος από τους εργαζόμενους, το 64% των εργαζομένων αποχωρεί από την τρέχουσα εργασία του, επειδή λαμβάνει καλύτερες μισθολογικές αποδοχές ή πιο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας από άλλον εργοδότη και το 46% αναζητά περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης σε άλλο περιβάλλον.

Παράλληλα, το 18% των εργαζομένων αποφασίζει να εγκαταλείψει την υπάρχουσα θέση εργασίας του, για να ακολουθήσει μια διαφορετική επαγγελματική πορεία, εκτός του εταιρικού περιβάλλοντος. Άλλοι λόγοι αποχώρησης είναι ο μεγάλος όγκος εργασίας (18%) και η μη ευθυγράμμιση με την κουλτούρα και τις αξίες της εταιρείας (17%).

Για τις περισσότερες εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα, ο δείκτης κινητικότητας προσωπικού το προηγούμενο έτος παρέμεινε σε λογικά επίπεδα, καθώς το 70% των εταιρειών κατέγραψε ποσοστό αποχώρησης από 1% έως 15%.

Kατώτατος μισθός: Πόσο θα αυξηθεί τη φετινή χρονιά - Πότε θα φθάσει στα 950 ευρώ - Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr

Αυξήσεις μισθών 4%

Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις (92%) έδωσαν αυξήσεις μισθών σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων το 2023, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα αποδοχών και παροχών της KPMG. Μάλιστα το ποσοστό της αύξησης που δόθηκε κυμαίνεται στο 4% κατά μέσο όρο.

Το ποσό που δόθηκε ως bonus απόδοσης στους υπαλλήλους το περασμένο έτος, ανήλθε κατά μέσο όρο στο 11,6% των συνολικών ετήσιων βασικών αποδοχών τους.

Σε ότι αφορά στο σκέλος των παροχών που προσφέρουν οι επιχειρήσεις στους υπαλλήλους τους, οι περισσότερες (το 60%) διαθέτουν ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης για τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, με το 83% των επιχειρήσεων να παρέχει τα συγκεκριμένα ιδιωτικά προγράμματα στους εργαζόμενους, αμέσως μετά την πρόσληψή τους.

Εξάλλου το 93% των επιχειρήσεων προσφέρουν προγράμματα ασφάλισης υγείας και το 88% ασφάλεια ζωής.

Τέλος, πάνω από τις μισές εταιρείες που έχουν διαμορφώσει ESG στρατηγική, δεν έχουν προχωρήσει σε αλλαγές στην πολιτική αποδοχών και παροχών τους (για παράδειγμα αλλαγές στο πλαίσιο μεταβλητών αποδοχών των στελεχών τους, πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση ίσων αμοιβών κ.α.).

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

“Μάθε πού ψηφίζεις”: Άνοιξε η πλατφόρμα – Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά κέντρα των Ευρωεκλογών

Σε λειτουργία τέθηκε η ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου...

Η κόρη του Mπραντ Πιτ αποκήρυξε τον πατέρα της – Άλλαξε το επίθετο της σε “Τζολί”

Ολοένα και μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ του Μπραντ Πιτ και...

Ενημερωτικό Δελτίο

Νέα αύξηση κατά 5,6% τον Απρίλιο στα οικοδομικά υλικά

Αύξηση κατά 5,6% σημείωσαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά συνολικά τον Απρίλιο. Με εξαίρεση την ηλεκτρική ενέργεια, οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά σε όλες τις άλλες επιμέρους κατηγορίες των υλικών. Ειδικότερα, καταγράφηκαν...

Δώρο Πάσχα : Μετά από καταγγελίες πήραν οι εργαζόμενοι τα χρήματά τους

Φέτος παρατηρείται μείωση στον αριθμό των εργαζομένων που κατέθεσαν καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας λόγω μη καταβολής του δώρου Πάσχα. Συγκεκριμένα, αφορά 1.012 εργαζόμενους σε...

“Στα Τάρταρα” η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων

Οι μισθοί μπορεί να έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια αλλά η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει φτάσει "στα Τάρταρα" σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία...

Για ποιους “κόβεται” το επίδομα παιδιού από 1η Ιουλίου

"Κόβεται" το επίδομα του παιδιού του ΟΠΕΚΑ από την 1η Ιουλίου στην περίπτωση που δεν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την καταβολή του. Ειδικότερα τα...