Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Αυξήσεις μερισμάτων για 50.000 απόστρατους (παραδείγματα)

Αυξήσεις μερισμάτων για 50.000 απόστρατους (παραδείγματα)

 Μηνιαία αύξηση από 41 έως 102 ευρώ θα πάρουν στα μερίσματα και στην ειδική ενίσχυση μηνός Δεκεμβρίου 2023 σχεδόν 50.000 απόστρατοι του Στρατού Ξηράς και της ΕΛ.ΑΣ. Η αύξηση θα δοθεί στις 29 Νοεμβρίου και θα προέρχεται από ψηφισμένη διάταξη νόμου με την οποία χορηγούνται από 4 έως 10 μερίδια επιπλέον στους απόστρατους που λαμβάνουν μερίσματα από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Η αναπροσαρμογή των μεριδίων τους προβλέφθηκε στο άρθρο 29 του νόμου 5018/2023.

Η διάταξη εφαρμόζεται τώρα από το ΜΤΣ. Τα «έξτρα» μερίδια θα προστεθούν στα υφιστάμενα μερίδια του μερίσματος και στα μερίδια της ειδικής οικονομικής ενίσχυσης (ΕΚΟΕΜΣ).

Τα μερίσματα

Τα μερίσματα προσαυξάνονται ανάλογα με τον βαθμό αποστρατείας. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” αυτά αυξάνονται:

κατά 10 μερίδια για αρχηγούς ΓΕΕΘΑ,

κατά 9 μερίδια για αρχηγούς ΓΕΣ, πρώην Χωροφυλακής και ΕΛ.ΑΣ.,

κατά 8 μερίδια για γενικούς επιθεωρητές Στρατού και διοικητές Στρατιάς και αντίστοιχους πρώην Χωροφυλακής και ΕΛ.ΑΣ.,

κατά 6 μερίδια για αντιστράτηγους,

κατά 5 μερίδια για υποστράτηγους,

κατά 4 μερίδια για ταξίαρχους.

Τα μερίδια υπολογίζονται με βάση τα έτη υπηρεσίας και χιλιοστά ανάλογα με τα έτη και το βαθμό για απόστρατους έως το 2016. Η τιμή του κάθε μεριδίου από το ΜΤΣ είναι στα 5,1 ευρώ.

Για παράδειγμα, υποστράτηγος με 31 έτη, που αποχώρησε έως τον Δεκέμβριο του 2016, παίρνει 29 μερίδια και το μηνιαίο μέρισμα ανέρχεται σήμερα στα 145 ευρώ. Αλλα τόσα (145 ευρώ) εισπράττει από τον Εδικό Κλάδο Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού (ΕΚΟΕΜΣ), οπότε συνολικά λαμβάνει 290 ευρώ.

Με την αύξηση τα μερίδιά του θα αυξηθούν κατά 5 και θα γίνουν 34 τόσο για το μέρισμα όσο και για το ΕΚΟΕΜΣ (το ΕΚΟΕΜΣ ενδέχεται να παίρνει και λιγότερα μερίδια). Η αύξηση που θα λάβει θα είναι διπλή με 5 επιπλέον μερίδια στο μέρισμα και σχεδόν άλλα 5 στην ειδική ενίσχυση. Με τα έξτρα μερίδια θα λαμβάνει 341 ευρώ με αύξηση κατά 51 ευρώ.

Επειδή η αύξηση ισχύει από 1ης/1/2023, ο απόστρατος δικαιούται αναδρομικά 612 ευρώ, τα οποία θα πληρωθεί μαζί με το αυξημένο μέρισμα μηνός Δεκεμβρίου που καταβάλλεται στις 29 Νοεμβρίου.

Κατά ανάλογο τρόπο θα δουν αυξήσεις και δεκάδες χιλιάδες απόστρατοι με βαθμό ταξίαρχου και άνω.

Τα νέα ποσά, ανάλογα με τα έξτρα μερίδια που παίρνει ο κάθε βαθμός, παρουσιάζονται στον αναλυτικό πίνακα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Παραδείγματα

Η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” παραθέτει παρακάτω σχετικά παραδείγματα:

Απόστρατος με 35 έτη που διετέλεσε αρχηγός ΓΕΣ θα πάρει 10 επιπλέον μερίδια σε μέρισμα και περίπου άλλα 10 στο ΕΚΟΕΜΣ, δηλαδή 20 στο σύνολο. Σήμερα λαμβάνει 408 ευρώ μηνιαίως από μέρισμα και ειδική ενίσχυση και με τα 10+10 επιπλέον μερίδια παίρνει αύξηση 102 ευρώ και από τον Δεκέμβριο θα λαμβάνει 510 ευρώ, ενώ τα αναδρομικά της αύξησης που θα πάρει ανέρχονται στα 1.224 ευρώ.

Αντιστράτηγος με 33 έτη θα πάρει 6 επιπλέον μερίδια σε μέρισμα και περίπου 6 στο ΕΚΟΕΜΣ, δηλαδή 12 στο σύνολο. Σήμερα λαμβάνει 348 ευρώ μηνιαίως από μέρισμα και ειδική ενίσχυση και με τα 12 επιπλέον μερίδια παίρνει αύξηση 61 ευρώ και από τον Δεκέμβριο θα λαμβάνει 409 ευρώ, ενώ τα αναδρομικά της αύξησης που θα πάρει ανέρχονται στα 734 ευρώ.

Απόστρατος ταξίαρχος με 35 έτη θα πάρει 4 επιπλέον μερίδια σε μέρισμα και 4 στο ΕΚΟΕΜΣ, δηλαδή 8 στο σύνολο. Σήμερα λαμβάνει 276 ευρώ μηνιαίως από μέρισμα και ειδική ενίσχυση και με τα 8 επιπλέον μερίδια παίρνει αύξηση 41 ευρώ και από τον Δεκέμβριο θα λαμβάνει 317 ευρώ, ενώ τα αναδρομικά της αύξησης που θα πάρει ανέρχονται στα 490 ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι στο ΕΚΟΕΜΣ ενδέχεται να είναι και λιγότερα τα μερίδια λόγω διαφορετικού τρόπου υπολογισμού.

Σε όσους καθίστανται μερισματούχοι του Ταμείου από την 1η.1.2017 και έπειτα, ο αριθμός των μεριδίων για τον υπολογισμό του μερίσματός τους προσδιορίζεται από τον βασικό μισθό του μισθολογικού κλιμακίου της κατηγορίας στην οποία υπάγονται κατά την έξοδό τους από την υπηρεσία.

Ο ανακοινώσεις

Τις αυξήσεις ανακοίνωσε επίσημα τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου η διοίκηση του ΜΤΣ. Για το μέρισμα αναφέρεται ότι με το μέρισμα του Δεκεμβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί η αναπροσαρμογή των μεριδίων στους μερισματούχους Δεκεμβρίου 2016, σε εφαρμογή του άρθρου 29 του Ν. 5018/23, με αναδρομικότητα από 1ης Ιανουαρίου 2023. Η ίδια αύξηση ισχύει και για το ΕΚΟΕΜΣ, όπως αναφέρει η δεύτερη ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται ότι για την αναπροσαρμογή των μεριδίων δεν λαμβάνονται υπόψη τυχόν διοικητικές αποκαταστάσεις (άρθρου 20 παρ. 2 του Ν. 1545/85).

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες

Διαβάστε ακόμη:

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε να τους επιστρέψει 241 εκατομμύρια

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε...

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000% – Θα γίνω πρωθυπουργός

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα...

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα υπολογίζεται το επίδομα ανεργίας

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα...

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι πρώτη προτεραιότητα

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια...

Ενημερωτικό Δελτίο

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι πρώτη προτεραιότητα

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι πρώτη προτεραιότητα Το εργοτάξιο στο Ελληνικό επισκέφθηκε  ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,...

Εννέα στους δέκα επαγγελματίες επέλεξαν τις χαμηλές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ – Τι σύνταξη εξασφαλίζουν

Εννέα στους δέκα επαγγελματίες επέλεξαν τις χαμηλές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ - Τι σύνταξη εξασφαλίζουν Σταθερά στην πρώτη και πιο οικονομική ασφαλιστική κατηγορία παραμένει η...

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Ανοίγει η πλατφόρμα για δήλωση της απασχόλησης

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Ανοίγει η πλατφόρμα για δήλωση της απασχόλησης Ηπερικοπή κατά 30% στη σύνταξη, όσων συνταξιούχων επέλεγαν παράλληλα να εργαστούν έχει καταργηθεί πλέον και από...

Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών μηνός Ιανουαρίου – Μέχρι πότε η πληρωμή τους

Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών μηνός Ιανουαρίου – Μέχρι πότε η πληρωμή τους Αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ενιαία ειδοποιητήρια των  ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης...