Ο ΕΟΦ δημοσίευσε εχθές τη λίστα με 461 φάρμακα που προτείνει να γίνουν αυξήσεις από 4% μέχρι  και 360%, γεγονός που θα έχει επιβάρυνση στην τσέπη των πολιτών.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ η κίνηση αυτή γίνεται προκειμένου να διορθωθούν σημαντικές παραλείψεις κατά τις προηγούμενες εκδόσεις δελτίων τιμών, όπου πολλά σκευάσματα λάμβαναν τιμές χαμηλότερες από το Μέσος Όρο των δύο χαμηλότερων τιμών χωρών στην Ευρωζώνη ή είχαν τόσο χαμηλή τιμή που δεν ήταν συμφέρουσα η κυκλοφορία τους στην Ελλάδα. 

Στη λίστα περιλαμβάνονται σημαντικά φαρμακευτικά σκευάσματα ευρείας κατανάλωσης, όπως αντιβιοτικά και ινσουλίνες, όμως, η υψηλότερη αύξηση εντοπίζεται σε γνωστό αντιψυχωσικό σκεύασμα με βάση τη δραστική ουσία αλοπεριδόλη, ύψους 357,4%

Λείπουν πάνω από 200 φάρμακα «πρώτης γραμμής» - ΤΑ ΝΕΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες τα αιτήματα για αυξήσεις τιμών ήταν περί τα 900 αλλά από αυτά μετά τις σχετικές αξιολογήσεις, δόθηκαν αυξήσεις στα 461 σκευάσματα.

Το Υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι μακροπρόθεσμα, αυτή η αύξηση θα ωφελήσει καθώς τα φθηνά σκευάσματα εάν αποσύρονταν από τις εταιρείες θα αντικαθίσταντο από πολύ ακριβότερα, επιβαρύνοντας και τον προϋπολογισμό του φαρμάκου αλλά και την τσέπη του ασφαλισμένου κατά πολύ περισσότερο από σήμερα.

Στην τελική επιλογή των σκευασμάτων που έλαβαν τελικά αύξηση, συνεκτιμήθηκε το μερίδιο του φαρμάκου στην αγορά, η επάρκεια του και πρωτίστως η τιμή του και συγκεκριμένα εάν αυτή είναι έως και 5 ευρώ.

 Επίσης από τις συγκεκριμένες αυξήσεις αναμένεται συνολική αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 33 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 23 εκατ. ευρώ θα επιβαρύνουν τον ΕΟΠΥΥ ή καλύτερα θα αυξήσουν το clawback των φαρμακευτικών εταιρειών και τα περίπου 10 εκατ. ευρώ θα αφορούν στη σωρρευτική αύξηση της συμμετοχής των πολιτών.

Να επισημάνουμε ακόμη ότι υπάρχει το ενδεχόμενο κατά τη διαδικασία των ενστάσεων να υπάρξουν και άλλες ανατιμήσεις, εφόσον τεκμηριώνεται το σχετικό αίτημα των φαρμακευτικών.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις