Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Nature Ecology & Evolution” αποκαλύπτει ότι οι δασικές πυρκαγιές έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 20 χρόνια, τόσο σε συχνότητα όσο και σε μέγεθος. Χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα από το 2003 έως το 2023, οι ερευνητές ανέλυσαν την συγκεντρωτική ενέργεια των πυρκαγιών αντί για μεμονωμένες χρονικές και γεωγραφικές στιγμές.

Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι η βόρεια Αμερική και η Αυστραλασία/Ωκεανία ήταν οι περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο από αυτές τις ακραίες πυρκαγιές. Η αύξηση αυτή συνδέεται κυρίως με τις πιο έντονες πυρκαγιές σε εύκρατα δάση κωνοφόρων και δάση τάιγκας, ιδίως στη βόρεια Αμερική και τη Ρωσία.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι αυτή η αύξηση είναι πιθανόν να συνδέεται με την αυξανόμενη ξηρασία στα δάση λόγω των κλιματικών αλλαγών, καθώς και με άλλους παράγοντες όπως η ανθρώπινη δραστηριότητα και η διαχείριση των δασών. Τα έξι πιο έντονα έτη σημειώθηκαν κυρίως μετά το 2017, υπογραμμίζοντας την τάση αυτής της αυξανόμενης φυσικής καταστροφής.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις