Παρασκευή, Ιούνιος 2, 2023
Αρχική Οικονομία Αυτοαπασχολούμενοι: Πότε θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ
Ρύθμιση οφειλών

Αυτοαπασχολούμενοι: Πότε θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το επίδομα των 800 ευρώ αναμένεται να καταβληθεί εντός της επόμενης εβδομάδας στους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν κάνει αιτήσεις και δεν το έχουν λάβει ακόμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ”ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο δεύτερος έλεγχος των αιτήσεων που αρχικά είχαν απορριφθεί από το σύστημα. Ήδη τους έχουν ζητηθεί στοιχεία για το προσωπικό που απασχολούν (έως 20 άτομα) από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ διενεργούνται διασταυρώσεις και από την ΑΑΔΕ για να διαπιστωθεί εάν πληρούνται οι υπόλοιπες προβλεπόμενες προϋποθέσεις (πχ. ακαθάριστα έσοδα).

Οι δικαιούχοι αυτοαπασχολούμενοι αναμένεται να ενημερωθούν για την ημερομηνία πληρωμής με e-mail, ενώ αντίστοιχη ενημέρωση με αναλυτικά τους λόγους απόρριψης της αίτησης θα έχουν και όσοι τελικά δεν λάβουν τα 800 ευρώ.

Στο μεταξύ ανοιχτή για αιτήσεις από τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων που εντάχθηκαν στις ομάδες λήψης ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ με την τελευταία υπουργική απόφαση , η οποία εκδόθηκε πρόσφατα θα παραμείνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα (supportemployees.services.gov.gr) έως τις 22 Μαΐου.

Πρόκειται για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία, ομάδες καλλιτεχνών, αποκλειστικές νοσοκόμες αλλά και εργαζομένους στον αθλητισμό όπως προπονητές.

Με τη νέα υπουργική απόφαση, αυξάνεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας όσων απασχολούνται σε περισσότερους από ένα εργοδότες, εφόσον ο ένας τους έθεσε σε αναστολή σύμβασης .Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ δικαιούνται και εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται σε πάνω από έναν εργοδότη και κάποιος ή κάποιοι εξ αυτών δεν έχει θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας του υπό την εξής προϋπόθεση: οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης τους δεν ξεπερνά το 50% (στην αρχική υπουργική απόφαση ήταν 30%) των συνολικών ωρών εργασίας τους με βάση τις συμβάσεις εργασίας τους, από 15/3/2020 έως και τις 20/4/2020.

Επίσης εντάσσονται εργαζόμενοι καλλιτέχνες ,δημιουργοί και επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού με επαγγέλματα βάσει της στατιστικής ταξινόμησης των επαγγελμάτων που καταγράφονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ , οι οποίοι απασχολήθηκαν με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου από τις 15/2/2020 έως και τις 20/3/2020 που έληξαν πρόωρα ή έληξαν αφού παρήλθε ο συμφωνημένος χρόνος σε επιχειρήσεις –εργοδότες που ανήκουν στις υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος , το βιβλίο ,τις κινηματογραφικές παραγωγές και ταν τηλεοπτικά προγράμματα καθώς και την πολιτιστική εκπαίδευση. Αντιστοίχως αιτήσεις μπορούν να να υποβάλουν εργαζόμενοι καλλιτέχνες με βραχυχρόνιες συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου (όπως συμβάσεις μιας ή δύο ημερών) με συμβατικό χρόνο έναρξης και λήξης μεταξύ 15/3/2020 και 20/3/2020 σε μια ή περισσότερες επιχειρήσεις- εργοδότες.Το επίδομα δικαιούνται επίσης εργαζόμενοι καλλιτέχνες , δημιουργοί και επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που υπάγονται σε έναν από τους κωδικούς ειδικοτήτων σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ απασχολήθηκαν σε μία ή περισσότερες επιχειρήσεις –εργοδότες και έχουν ασφαλιστική ικανότητα σε ισχύ.

Προσοχή όμως: Η υπουργική απόφαση ξεκαθαρίζει ότι η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού πραγματοποιείται κατόπιν διασταύρωσης και ελέγχου των στοιχείων των δυνητικά δικαιούχων με τα στοιχεία που τηρούνται στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τα σχετικά αρχεία λοιπών συναρμοδίων φορέων καθώς και των φορέων που καταβάλλουν αποζημιώσεις λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού.