Αρχική Οικονομία Αυτό είναι το κυβερνητικό σχέδιο για μόνιμη μείωση φόρων

Αυτό είναι το κυβερνητικό σχέδιο για μόνιμη μείωση φόρων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο οδικός χάρτης για την επανεκκίνηση του προγράμματος μόνιμης μείωσης των φόρων από το 2023 και τη σταδιακή «μονιμοποίηση» έκτακτων μέτρων (μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης) θα ξεδιπλωθεί με τη δημοσιοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής και του σχεδίου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα δημοσιοποιηθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα σταλούν στη Eurostat τα στοιχεία για το κλείσιμο του 2020 και την πρόβλεψη για το 2021 που θα αποτελέσουν τη βάση για την επαναφορά στην κανονικότητα, αρχικά το 2022 και το 2023.

Η αποστολή θα γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ στο πλαίσιο της παρακολούθησης των στοιχείων που οδηγούν στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (Excessive Deficit Procedure). Σε αυτά τα στοιχεία θα αποτυπωθούν το «κέρδος» που είχαν το πρωτογενές και το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ από τη μικρότερη ύφεση κατά 2,3% του ΑΕΠ που ανακοινώθηκε για το 2020. Η εξέλιξη αυτή βελτιώνει κατά περίπου 2% του ΑΕΠ το ύψος του δημοσιονομικού και πρωτογενούς ελλείμματος και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Επίσης, θα υπάρχει μια ένδειξη και για το ΑΕΠ του 2021. Παρά την απαισιοδοξία που εκφραζόταν όλο το προηγούμενο διάστημα φαίνεται ότι τελικά η αναθεώρηση σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του προϋπολογισμού για φέτος δεν θα είναι τόσο μεγάλη, με πληροφορίες να θέλουν το ΑΕΠ για φέτος να αυξάνεται πάνω από 4%.

» Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής

Τον Απρίλιο θα έχουμε την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο δεν θα υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, θα εμφανίζεται ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται για τα επόμενα χρόνια λόγω της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας και της απάλειψης των μέτρων στήριξης όπως τα ζούμε από τον περασμένο Μάρτιο.

Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε ότι το 2022, για το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παραταθεί η δημοσιονομική ευελιξία, η οικονομία θα σταθεροποιηθεί. Τούτο διότι δεν θα επαναληφθούν τα μέτρα στήριξης ύψους 11,6 δισ. ευρώ που έχουν προγραμματιστεί για φέτος, δίνοντας ισόποση μείωση των δαπανών. Παράλληλα, η οικονομία αναμένεται με βάση τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναπτυχθεί με ρυθμό 5%, με το ΑΕΠ να προσεγγίζει ξανά τα επίπεδα του 2019, με προφανές το κέρδος και για τα δημόσια έσοδα που αναμένεται να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 6,5 δισ. ευρώ χωρίς να χρειαστεί κάποια αύξηση φόρων ή κάποια περιοριστική πολιτική.

Ο μόνος περιορισμός είναι ότι και την επόμενη χρονιά δεν θα μπορούν να ληφθούν μόνιμα μέτρα λόγω της διατήρησης της γενικής ρήτρας διαφυγής. Θα υπάρχει όμως άνετα το περιθώριο να επαναληφθούν τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν από φέτος όπως η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%. Μάλιστα, υπάρχει η σκέψη τον επόμενο χρόνο να επεκταθεί η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα του δημόσιου τομέα και στις συντάξεις.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να επιλέξει και το ποσοστό της δημοσιονομικής προσαρμογής που θέλει να έχει το 2022 ώστε να μην πιεστεί το 2023, όταν η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της Ε.Ε. θα επανέλθουν στη διαδικασία των δημοσιονομικών κανόνων.

» Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Το ξεδίπλωμα της οικονομικής πολιτικής για την περαιτέρω μείωση των φόρων θα αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2021-2024 το οποίο θα δημοσιοποιηθεί μέσα στον Μάιο. Στο κείμενο, εκτός από τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για το ΑΕΠ το οποίο αναμένεται να έχει μέση ετήσια αύξηση πάνω από 3%, θα αναφέρονται και οι πολιτικές παρεμβάσεις στις μειώσεις φόρων και εισφορών.

  • Το πρώτο που θεωρείται βέβαιο είναι ότι θα καταργηθεί οριστικά η ειδική εισφορά αλληλεγγύης από το 2023.
  • Θα μονιμοποιηθεί επίσης η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% μαζί με μια προβολή για περαιτέρω μείωση 1% ώστε να εκπληρωθεί η προεκλογική εξαγγελία για μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5%.
  • Θα υπάρχει πρόβλεψη για την κατάργηση και του φόρου επιτηδεύματος.
  • Θα υπάρχει στοχευμένη μείωση και των συντελεστών ΦΠΑ υπό την προϋπόθεση ότι η περαιτέρω ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ θα καταφέρει να συλλάβει μέρος από τον κενό ΦΠΑ που φτάνει το 30% του αναλογούντος φόρου.
  • Παράλληλα θα υπάρχει η πρόβλεψη για επαναφορά της χώρας στα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1-1,5% του ΑΕΠ.

Ολα αυτά σε συνδυασμό και με τις αλλαγές που θα γίνουν με τη χρηματοδότηση των 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Διαδοχικές εξετάσεις για την οικονομία την άνοιξη

Παράλληλα με τις εξετάσεις που θα δώσει η Ελλάδα στους εταίρους θα περάσει μέσα στην άνοιξη και από διαδοχικές εξετάσεις από οίκους αξιολόγησης μετά και την επιτυχημένη έκδοση του 30ετούς ομολόγου της περασμένης Δευτέρας και την επαναφορά των αποδόσεων των ομολόγων σε καθοδική τροχιά. Στις 23 Απριλίου θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία η Standard and Poor’s (μας έχει στη βαθμίδα ΒΒ- με σταθερές προοπτικές) και στις 21 Μαΐου  η Moody’s, η οποία μας έχει στη βαθμίδα Ba3 με σταθερές προοπτικές.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής