ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

O Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα Τρίτη 28 Απριλίου, στο τηλεοπτικό του μήνυμα, απευθύνεται αυτή την ώρα προς τους πολίτες της χώρας, για τις εξελίξεις στην πανδημία του κορονοϊού.

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως δήλωσε στο πρώτο του τηλεοπτικό μήνυμα, θα απευθύνεται στους πολίτες σε τακτά χρονικά διαστήματα καθ’ όλη την διάρκεια της κρίσης μέσα στην πανδημία του κορονοϊού.

«Πήραμε πρωτοφανή μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τον αόρατο και ύπουλο εχθρό και περιορίσαμε την εξάπλωσή του» δήλωσε.

«Σας ευχαριστώ που κάνατε την πατρίδα μας παράδειγμα στον κόσμο» ανέφερε ο πρωθυπουργός που όπως δήλωσε, «το νέο μας σύνθημα είναι μένουμε ασφαλείς, βγαίνουμε από το σπίτι, αλλά μένουμε πάντα υπεύθυνοι».

«Από τις 4 Μαΐου καταργούνται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εντός νομού και κατά συνέπεια οι σχετικές βεβαιώσεις και τα μηνύματα στο 13033. Η επανεκκίνηση για το λιανεμπόριο θα γίνει στις 11 Μαΐου, εκτός από τα εμπορικά κέντρα. Τα τελευταία θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου» δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός απευθύνει εκ νέου σύσταση στους πολίτες να τηρήσουν τους περιορισμούς που έχουν τεθεί και ν’ αναλάβουν ο καθένας προσωπικά τις ευθύνες που τους αναλογούν και έκανε συστάσεις για να ακούμε τον οικογενειακό μας γιατρό.

Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει τις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, αναπτύσσοντας το σχέδιο «βγαίνουμε από το σπίτι», ενώ θα ακολουθήσει η εξειδίκευση των μέτρων από έξι υφυπουργούς.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης μια αποτίμηση της κατάστασης και των μέτρων που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση, καθώς και το γενικό περίγραμμα για την άρση των περιοριστικών μέτρων και παράλληλα, προειδοποίησε ότι η μάχη δεν έχει κερδηθεί οριστικά, σύστησε αυτοσυγκράτηση και κυρίως να ακολουθούν οι πολίτες τις οδηγίες των ειδικών επί της υγείας.

Αφού ευχαρίστησε τους πολίτες για το βαθμό συμμόρφωσης που έδειξαν έως και σήμερα, ανακοίνωσε επίσης, ότι η έξοδος από την καραντίνα θα γίνεται βήμα-βήμα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο σύστημα δημόσιας υγείας και τις προσπάθειες που καταβάλλει, αλλά και την καλύτερη οργάνωση και εμπειρία στα νοσοκομεία μας.

Υπενθυμίζεται πως αφού ολοκληρωθεί το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, στη συνέχεια θα παρουσιαστεί αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκη Σκέρτσο και θα εξειδικευτεί ανά τομέα, από:

  • τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση
  • τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά
  • τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη
  • τον αρμόδιο υφυπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο
  • τον υφυπουργό Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη
  • ενώ την παρουσίαση θα συντονίσει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Ανοίγουν οι Εκκλησίες από τις 4 Μαΐου – Το «ευχαριστώ» στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «μετά από τις εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής μπορώ σήμερα να ανακοινώσω τους άξονες μιας «γέφυρας ασφάλειας» προς τη νέα καθημερινότητα: Από την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί στη μετακίνηση των πολιτών. Καταργούνται, με άλλα λόγια, η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS».

«Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας μας. Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα. Αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών. Αναφέρω ενδεικτικά: Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών. Όπως και τα κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού. Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων. Αυτά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα, βεβαίως, θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανοίγουν οι Εκκλησίες από τις 4 Μαΐου – Το «ευχαριστώ» στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Επιτρέψτε μου, εδώ, μία αναφορά στην Εκκλησία: Ευχαριστώ τον Αρχιεπίσκοπο και τον κλήρο για την κατανόηση και τη συνεργασία μας. Δεν ήταν εύκολη για κανέναν μας η εμπειρία του φετινού Πάσχα. Αποδείχθηκε, όμως, ότι ήταν αναγκαία για όλους. Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. Πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα.

Στην Εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά. Αύριο, η Υπουργός Παιδείας θα κάνει μια πιο αναλυτική ενημέρωση. Βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με την Επιτροπή Επιστημόνων για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των μέτρων προστασίας των παιδιών μας αλλά και των εκπαιδευτικών.

Την 1η Ιουνίου ξεκινά και η δραστηριότητα στον τομέα της Εστίασης, πάντα με προϋποθέσεις, που θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί. Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Και τότε θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης. Μέσα στον Ιούνιο, τέλος, και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα. Κρίνεται απίθανο ωστόσο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές. Όπως γίνεται σαφές, το πρόγραμμα της επόμενης φάσης είναι απόλυτα μελετημένο. Θα κλιμακώνεται ανά εβδομάδα αλλά θα αξιολογείται ανά 24ωρο, από ένα μεικτό Παρατηρητήριο Κυβέρνησης, Υπηρεσιών Υγείας και Πολιτικής Προστασίας.

Διαβάστε περισσότερα στο arthro.gr