Μέτρα ελάφρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων που πλήττονται από τη μείωση των ενοικίων κατά 40% δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών.

Ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης με θέμα τις πολλαπλές επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά ακινήτων, που διοργάνωσε χθες η Prodexpo, ανέφερε πως η κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα λάβουν το 60% των μισθωμάτων.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, η ανακούφιση δεν θα είναι οριζόντια και θα αφορά αυτούς που πλήττονται κατ’ αναλογία του μεγέθους του πλήγματος, απορρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για μείωση 25% του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη, οι φορολογικές ελαφρύνσεις που σχεδιάζονται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα εισπράξουν φέτος μικρότερα εισοδήματα λόγω της έκπτωσης 40% στα μισθώματα επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας και φοιτητικής στέγης που προβλέπεται για όσους πλήττονται θα είναι κλιμακωτές ανάλογα με τις απώλειες που έχουν υποστεί.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν διάφορα σενάρια για την ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων που πλήττονται από την επέλαση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται σενάρια για παρεμβάσεις στη φορολογία των εισοδημάτων από ακίνητα, ενώ φαίνεται ότι απορρίπτεται το σχέδιο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ λόγω πρακτικής αδυναμίας εφαρμογής της. Και αυτό γιατί ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα κάθε ιδιοκτήτη – εκμισθούμενα και μη εκμισθούμενα –, οπότε μια γενικευμένη μείωση για παράδειγμα 25% ανά ιδιοκτήτη θα συμπεριλάβει και τα μη εκμισθούμενα ακίνητα.

Σε περίπτωση που αποφασιστούν ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από την κρίση, αυτές θα ισχύσουν για τα φετινά εισοδήματα τα οποία θα δηλωθούν από τους φορολογουμένους το επόμενο έτος. Πάντως στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η πρόταση να δοθεί στους ιδιοκτήτες κίνητρο για εφάπαξ εξόφληση του φετινού ΕΝΦΙΑ με τη μορφή μιας έκπτωσης έως 10%.

Οι ρυθμίσεις που θα ισχύσουν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από τη μείωση των ενοικίων δεν θα αφορούν όσους εκμισθώνουν κατοικίες μέσω κάποιας πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb. Επίσης, ο κ. Σκυλακάκης απέκλεισε τη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.