ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Διαφορετικά χαρακτηριστικά θα έχει το μοντέλο στήριξης που θα ακολουθηθεί το Μάιο καθώς αναμένεται να ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ΘΕΜΑ FM,  όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές θα συνεχίσουν να στηρίζονται με βάση το μοντέλο που εφαρμόζεται σήμερα. Για εκείνες οι οποίες θα ανοίξουν, θα υπάρξει προσαρμογή των επιδομάτων των 800 ευρώ καθώς εξαρτάται από το χρόνο που θα λειτουργήσουν και πάλι. “Κάνουμε εναλλακτικά σενάρια με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Έμφαση το Μάιο θα δοθεί στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων οι οποίες με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Στα εργαλεία που υπάρχουν περιλαμβάνονται :
* η “επιστρεπτέα προκαταβολή” η οποία σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα θα καταβληθεί σε 1 με 2 εβδομάδες καθώς αυτή την περίοδο πραγματοποιείται η επιλογή των επιχειρήσεων. Μάλιστα δήλωσε ότι μεταξύ των 139.000 επιχειρήσεων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περιλαμβάνονται και κάποιες οι οποίες καταγράφουν αύξηση του τζίρου τους.

* η επιδότηση επιτοκίου

Σημαντικό ρόλο εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών ότι θα παίξουν δύο ακόμα εργαλεία για τα οποία η Ελλάδα αναμένει να ξεκινήσουν άμεσα. Αυτά είναι

* το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE το οποίο αφορά στη στήριξη της απασχόλησης και από το οποίο εκτιμάται ότι η χώρα μας θα μπορέσει να αντλήσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ

* η παροχή ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της ΕΤΕπ.

Με τις συζητήσεις Κυβέρνησης και θεσμών να βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι έως την άλλη Παρασκευή θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο όπως είπε θα έχει τα χαρακτηριστικά της υπευθυνότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

O υπουργός Οικονομικών άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο μιας νέας εξόδου στις αγορές καθώς η χώρα θέλει όπως είπε να διατηρήσεις την επαφή της όμως μια τέτοια απόφαση θα ληφθεί όταν κριθεί ότι το ευνοούν οι συνθήκες.