ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2020 ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά από τη σχετική προαναγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή. 

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις και όσες έχουν μειωμένο τζίρο κατά 35% ενώ ανακοίνωσε παράλληλα και νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

  1. Μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου είναι κατά 35% λιγότερος από το πρώτο εξάμηνο του 2019. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις θα κυμαίνεται από το 30-70%.
  2. Μηδενίζει η προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις (το 50% του τζίρου το 3ο τρίμηνο του έτους). 3. Μισή προκαταβολή θα καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως εγκαινιάζεται νέος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους ενός δισ. 

Υπογράμμισε δε, πως 7.000 επιχειρήσεις θα πάρουν επιστρεπτέα προκαταβολή.

Παράλληλα ανακοινώθηκε, επιδότηση κατά 60% όλων των εργοδοτικών εισφορών στο πρόγραμμα ΣΥΝεργασία επεκτείνεται και για τον Αύγουστο, και για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ενώ οι εποχικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος.

«Τέταρτον, οι εποχικές επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις του τουρισμού, οι επιχειρήσεις που κάνουν τουλάχιστον το 50% του τζίρου τους κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο αυτό. Η παρέμβαση αυτή είναι άλλα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Και πέμπτον, επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής εργασίας των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, είναι κάτι που αφορά πολλούς απασχολούμενους σε ξενοδοχεία, σε εποχιακά καταλύματα, σε όλο το εμπόριο τουριστικών ειδών.

«Γιατί το κάνουμε αυτό; Για τον απλούστατο λόγο ότι πρέπει να δώσουμε στις επιχειρήσεις την πλήρη δυνατότητα να αποφασίσουν οι ίδιες σε τι ποσοστό θέλουν να βάλουν εργατικό προσωπικό σε αναστολή και σε τι ποσοστό θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Αλλά το πρόγραμμά μας δεν αφήνει κανέναν ακάλυπτο» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ υπενθύμισε ότι έχουν παραταθεί τα επιδόματα ανεργίας, προκειμένου να στηριχθούν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και οι άνεργοι, που έχουν μεγάλη δυσκολία να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας σε μία τέτοια βαθιά οικονομική κρίση.

Αναλυτικά τα μέτρα:

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση των υπουργείων, η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει έμπρακτα τη διαρκή ετοιμότητα της κυβέρνησης να παρεμβαίνει έγκαιρα και στοχευμένα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κοινωνικές και οικονομικέςεπιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

-Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος.

Ειδικότερα:

Οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ θα λάβουν μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το 1ο εξάμηνο του 2020 έναντι του 1ου εξαμήνου του 2019, με βάση την εξής κλίμακα:

Επίσης, μηδενισμό της προκαταβολής φόρου λαμβάνουν:

• Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ του τριτογενούς τομέα, οι οποίες κατά το 3ο τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους.
• Επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου ορίζεται σε 50%.

-Χορήγηση 3ου κύκλου Επιστρεπτέας Προκαταβολής κατά τον μήνα Αύγουστο, λαμβάνοντας υπόψη και την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Σε αυτόν τον κύκλο θα συμπεριληφθούν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή, οι οποίες ανήκουν στον τουριστικό κλάδο.

-Επέκταση της πρόβλεψης για επιδότηση 60% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και για τους μήνες Αύγουστο έως Οκτώβριο.

-Κάλυψη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020 για τις επιχειρήσεις που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους κατά το 3ο τρίμηνο του έτους.

Capture1 copy

Πιο συγκεκριμένα, για επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες κατά το 3ο τρίμηνο του 2019 (ΙούλιοςΣεπτέμβριος) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές δεν θα πληρωθούν από τις επιχειρήσεις και θα καλυφθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Το ίδιο ισχύει για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Για τους εργαζομένους όλων των ανωτέρω επιχειρήσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, θα καλύπτεται επίσης το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

-Επέκταση της δυνατότητας αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία), λιανικό εμπόριο τουριστικών ειδών, καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και τις επιχειρήσεις στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Το συνολικό κόστος των ανωτέρω μέτρων εκτιμάται σε 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2 δισ. ευρώ είναι επιπρόσθετα αυτών που είχαν ανακοινωθεί έως σήμερα.