Αρχική Οικονομία Αυτά είναι τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ!

Αυτά είναι τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Νέα μέτρα και εξαγγελίες του Πρωθυπουργού αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας σήμερα το απόγευμα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει δέσμη οικονομικών μέτρων με σκοπό την ελάφρυνση των νοικοκυριών και την άμβλυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού στην Ελληνική κοινωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα περιλαμβάνου φοροελαφρύνσεις, μέτρα που θα εμποδίσουν το  κύμα ακρίβειας, ειδικές παρεμβάσεις για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας, αλλά και φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.

Η κατάσταση στη χώρα σε επίπεδο οικονομίας βαίνει προς εξομάλυνσης, αλλά για να φανεί και εμπράκτως στην τσέπη των πολιτών θα περάσει ένα μικρό διάστημα.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 15,2% στο δεύτερο τρίμηνο δίνοντας ανάσα στη Κυβέρνηση και επιπλέον δημοσιονομικό χώρο της τάξης του 1 δις, για να μπορέσει ο Πρωθυπουργός να προβεί στο λεγόμενο «μέρισμα ανάπτυξης» το οποίο θα διανεμηθεί σε ευάλωτα νοικοκυριά, νέους και μεσαία στρώματα.

Πάμε να δούμε τα μέτρα που σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό με ορίζοντα το 2022 και το 2023:

– Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα μετά το διετές «πάγωμα». Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα επεκταθεί σε επόμενη φάση στα εισοδήματα του δημοσίου τομέα και τους συνταξιούχους.

– Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

– Μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για πέντε ή επτά χρόνια σε όσες επιχειρήσεις συγχωνευθούν ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς στο πλαίσιο της σχετικής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνεται στο εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης.

– Διεύρυνση των κριτηρίων εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου που διασφαλίζει χαμηλότερες χρεώσεις για τους οικονομικά αδύναμους καταναλωτές για να προστατευθούν από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

– Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο με ταυτόχρονη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων.

– Ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης για την είσοδο νέων ηλικίας 18-29 ετών στην αγορά εργασίας και εισοδηματικές ενισχύσεις σε ανέργους και αδύναμα νοικοκυριά.

– Ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων με παρεμβάσεις στους συντελεστές και τα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ για να σβήσουν οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών από 1-1-2022 στα χαμηλής και μεσαίας αξίας ακίνητα και μεσοσταθμική μείωση 8% στο κύριο φόρο.

– Σταδιακή κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ με μείωση συντελεστών η αύξηση του αφορολόγητου ορίου σε πρώτη φάση.

– Παράταση για τρεις μήνες του προγράμματος «Γέφυρα Ι» που προβλέπει την κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης στεγαστικού δανείου για τη πρώτη κατοικία σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.

– Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% σε καφέ, μεταφορές, τουριστικό πακέτο και εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου καθώς και των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (σε Χίο, Λέρο, Σάμο, Κω και Λέσβο) για όσο διάστημα λειτουργούν στα νησιά δομές αιτούντων άσυλο.

– Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος από το 2023 και πλήρη κατάργηση του τα επόμενα έτη.