Οι καταβολές των ποσών που αφορούν παλαιούς και νέους συνταξιούχουςσυνταξιούχους που εργάζονται καθώς και όσους λαμβάνουν προσωρινές συντάξεις αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Οκτώβριο και να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα, αναδρομικά ενός έτους (από 1/9/2019 μέχρι 1/9/2020) έως 3.024 ευρώ θα λάβουν με τις συντάξεις Νοεμβρίου οι νέοι συνταξιούχοι κατ’ εφαρμογή του νόμου Βρούτση. Επίσης τον ερχόμενο Οκτώβριο θα γίνει η καταβολή των κύριων συντάξεων (έως 252 ευρώ τον μήνα) αυξημένων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης όπως αυτά νομοθετήθηκαν με τον Ν. 4670/2020. Θα αφορά όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση (ισχύει από τις 28/2/2020).

Αναδρομικά τον Οκτώβριο από 1.150 ευρώ έως 6.912 ευρώ θα δοθούν σε όλες τις προσωρινές συντάξεις που έχουν βγει από τις 13/5/2016 και μετά, αναδρομικά μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις έως 7.800 εφάπαξ προβλέπονται για τους παλιούς συνταξιούχους (απόφαση ΣτΕ), ενώ θα δοθούν αναδρομικά για τους συνταξιούχους που εργάζονται μετά τη μείωση της «ποινής» στο 30%.

Τα παλιά αναδρομικά – μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ – θα καταβληθούν εφάπαξ έως το τέλος του έτους. Πάντως, εκτός επιστροφών µένουν πάνω από 1 εκατοµµύριο χαµηλοσυνταξιούχοι που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ µεικτά συνταξιοδοτικό εισόδηµα το 2012. Έτσι εκτός αναδροµικών βρίσκονται περίπου 1,5 εκατοµµύριο συνταξιούχοι, δηλαδή το 60% του συνόλου. Επιστροφές αναδροµικών θα λάβουν µέχρι το τέλος του έτους οι υπόλοιποι, δηλαδή όσοι είχαν το 2012 άθροισµα κύριων, επικουρικών και µερισµάτων πάνω από 1.000 ευρώ µεικτά, είτε έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη είτε όχι. Τα ποσά, ωστόσο, που θα εισπράξουν θα είναι για όλους µειωµένα από 800 έως 2.000 ευρώ περίπου, σύµφωνα µε ειδικούς, καθώς τα χαµένα δώρα που αφορούν όλους και οι περικοπές των επικουρικών βγήκαν τελικά εκτός επιστροφών. Σύμφωνα με τα Νέα, η ρύθµιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή δίνει τα αναδροµικά του 11µήνου (11 Ιουνίου 2015 έως 13 Μαΐου 2016) µόνο από τις περικοπές των κύριων συντάξεων, ενώ προβλέπει πως οι συνταξιούχοι που θα τα λάβουν παραιτούνται από τις δυνητικές µελλοντικές διεκδικήσεις τους για καταργήσεις – µειώσεις δώρων και επικουρικών.

Οι συνταξιούχοι που εργάζονται είναι μια πολύ «ειδική» περίπτωση δικαιούχων, μιας και με βάση τον νόμο Βρούτση η ποινή εις βάρος τους μειώνεται. Ετσι, η νέα περικοπή που θα υφίστανται στο εξής στη σύνταξή τους, επειδή εργάζονται, θα είναι της τάξης του 30% και όχι του 60% όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Η εφαρμογή αυτής της διάταξης έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή έχει ως αφετηρία της τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν και ψηφίστηκε ο συγκεκριμένος νόμος (4670/2020). Αυτό σημαίνει ότι αυτή η ομάδα συνταξιούχων, εκτός από αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω μειωμένης περικοπής, θα τύχει και λήψης αναδρομικών ποσών. Ουσιαστικά θα επιστραφεί το παρακρατηθέν ποσό της περικοπής που δεν έπρεπε να γίνει. Στόχος, η καταβολή αυτή να πραγματοποιηθεί στις αρχές του φθινοπώρου.

Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με πολλά έτη ασφάλισης και με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης δικαιούνται αυξημένες συντάξεις, θα τις λάβουν. Πρόκειται για συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Στον e-ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι ανέρχονται σε περίπου 180.000 οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας. Τα όποια αναδρομικά προκύπτουν σε αυτούς τους συνταξιούχους αφορούν την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά, όταν δηλαδή δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε συνταγματική τη διαδικασία επανυπολογισμού. Ο προγραμματισμός του φορέα θέλει τις αυξημένες συντάξεις να καταβάλλονται τον Οκτώβριο.

Στις συντάξεις χηρείας η προσωρινή αυξάνεται στο 70% της σύνταξης του θανόντος και ουσιαστικά θα λαμβάνεται εξαρχής η οριστική σύνταξη, καθώς αντιστοιχεί στο 70% της σύνταξης του θανόντος.

Οι αναπηρικές θα καταβάλλονται, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, ως εξής:

α) προσωρινή 75% με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% και

β) προσωρινή 50% με αναπηρία έως 66,99%. Επίσης, έρχονται αναδρομικά όπου έχει υποβληθεί αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13/5/2016 και δεν έχει εκδοθεί η οριστική σύνταξη. Η αύξηση προσωρινής σύνταξης ισχύει για όσους υπέβαλαν τις αιτήσεις τους σε έντυπη μορφή και όχι ηλεκτρονικά.