Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Αυστηροί οι όροι των ΗΠΑ στην Τουρκία για τα F-16

Αυστηροί οι όροι των ΗΠΑ στην Τουρκία για τα F-16, το θέμα της προμήθειας αεροσκαφών F-35 από τη Τουρκία δεν έχει κλείσει οριστικά για Αμερικανούς και Τούρκους, ενώ για μία ακόμα φορά οι ΗΠΑ, για να επαναφέρουν την Τουρκία στο πρόγραμμα συμπαραγωγής και απόκτησης των 5ης γενιάς και χαμηλού ίχνους εντοπισμού/παρατηρησιμότητας αεροσκαφών, ζητάνε από την Αγκυρα να θέσει εκτός του οπλοστασίου της το ρωσικής προέλευσης, διευρυμένης αεράμυνας/αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

Οι αρχικοί πανηγυρισμοί στην Άγκυρα για την πώληση των αμερικανικών F-16 στην Άγκυρα κόπασαν όταν άρχισαν να γίνονται γνωστοί οι όροι που περιγράφει στην επιστολή του προς το Κογκρέσο, το State Department.

Η συγκεκριμένη επιστολή που στάλθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας περιλαμβάνει τρεις σαφείς όρους, με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να δεσμεύεται πως αν τα μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποιηθούν για σκοπούς αλλότριους από αυτούς που προορίζονται τότε δεσμεύεται να σταματήσει την πώλησή τους στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα οι τρεις όροι είναι:

  1. Να μην χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από νησιά, ασύμβατες με σκοπούς του ΝΑΤΟ.
  2. Υποχρεωτική χρήση τους αποκλειστικά για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ. Σε περίπτωση παραβίασης το State Department δεσμεύεται να αναλάβει διπλωματική πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος.
  3. Διακοπή της προμήθειας σε περίπτωση συνέχισης της παραβίασης του συγκεκριμένου όρου.

Μεταδίδοντας την είδηση τουρκικό δίκτυο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε περίπτωση που δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα στο Κογκρέσο η Τουρκία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα νέα F-16 ούτε στο Αιγαίο απέναντι στην Ελλάδα, ούτε στα βορειοανατολικά της Συρίας».

Το State Department προχώρησε στην αποστολή της συγκεκριμένης επιστολής στις Επιτροπής της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων για τους όρους πώλησης των F-16 στην Τουρκία μετά από διαβουλεύσεις τόσο με την Αθήνα όσο και με την Άγκυρα.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Δόθηκε παράταση στην πλατφόρμα καθαρισμού οικοπέδων κοντά σε δασικές εκτάσεις

Σε λειτουργία τέθηκε η νέα πλατφόρμα για δήλωση καθαρισμού...

Προσλήψεις 29 ατόμων στο Δήμο Ηρακλείου

Ο δήμος Ηρακλείου αναζητά την πρόσληψη συνολικά 29 ατόμων...

Προσλήψεις 67 ατόμων στο δήμο Πάτρας

Ξεκινούν από αύριο Τρίτη 28 Μαΐου οι αιτήσεις για προσλήψεις...

Εξερράγη ο Τατσόπουλος στον αέρα της Καινούργιου: «Δεν μπορούμε να λέμε όποια μαλ…α θέλουμε!»

Επική στιγμή, η έκρηξη του Πέτρου Τατσόπουλου σε συζήτηση...

Ενημερωτικό Δελτίο

Υποτιμητικά μίλησε ο Πάπας Φραγκίσκος για τους ομοφυλόφιλους

Υπάρχουν αναφορές που υποδηλώνουν ότι ο Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε πολύ προσβλητική γλώσσα για τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε ένα σχόλιο. Αυτό αναμένεται να...

Οι αδυναμίες της κυβέρνησης προς τις Ευρωεκλογές – Η Συνέντευξη του Μητσοτάκη στο Star

Καθώς πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζει αισιοδοξία για τον στόχο του να υπερβεί το όριο του 33%. Ο...

Σιλιάνοφσκα : Θα τηρήσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως αναμφισβήτητη πραγματικότητα

 Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνκα Σιλιάνοφσκα, επισήμανε κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου...

Διαρροή των e-mail: Πρόστιμο 400.000 ευρώ στο ΥΠΕΣ και 40.000 στην Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, επέβαλε Διοικητικό πρόστιμο ύψους 400.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και 40.000 ευρώ στην ευρωβουλευτή 'Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, για την διαρροή αρχείου  προσωπικών δεδομένων αποδήμων. Ως...