Αρχική Υγεία Αξιολόγηση νοσοκομείων & σύσταση ΟΔΙΠΥ το Ν/Σ του Υπουργείο Υγείας

Αξιολόγηση νοσοκομείων & σύσταση ΟΔΙΠΥ το Ν/Σ του Υπουργείο Υγείας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την αξιολόγηση των νοσοκομείων καθώς και τη σύσταση Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία ΑΕ (ΟΔΙΠΥ) προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που συζητήθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Η έννοια της ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας δεν είναι ένας αφηρημένος όρος», έσπευσε εκ προοιμίου να υπογραμμίσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας που ξεκαθάρισε:

«Για να αναπτυχθούν υπηρεσίες υγείας με επίκεντρο τον ασθενή, θα πρέπει να αξιολογείται διαρκώς η αποτελεσματικότητα, η αποδοτικότητα, η τεχνική αρτιότητα, καθώς επίσης και η προσβασιμότητα αυτών των υπηρεσιών».

Στο πνεύμα αυτό και με γνώμονα την συνεχή βελτίωση και την διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, το υπουργείο Υγείας στοχεύει μέσω της ίδρυσης του ΟΔΙΠΥ, στην συνολική αξιολόγηση της λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας, με αφετηρία τα ζητήματα στελέχωσηςχρηματοδότησηςδιοίκησης και οργάνωσης έως την κλινική πρακτική, ανέφερε ο υπουργός.

Η ΟΔΙΠΥ ΑΕ, θα έχει αρμοδιότητα την αξιολόγηση και τον έλεγχο όλων των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με βάση διεθνή επιστημονικά πρότυπα και διεθνείς δείκτες αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών φροντίδας.

«Με την σύσταση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγείας, προσθέτουμε ένα χρήσιμο εργαλείο, πρώτα από όλα στα χέρια των ασθενών, οι οποίοι θα μπορούν να ενημερώνονται για τις υπηρεσίες υγείας και τον τρόπο λειτουργίας τους, για τα δικαιώματα τους και τις θεραπευτικές τους επιλογές και αλλά και για τις ενέργειες που κάνει κάθε φορέας για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών», είπε ο κ. Κικίλιας και υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας θα γίνεται με τον πλέον επιστημονικό τρόπο, χρησιμοποιώντας διεθνώς αποδεκτούς δείκτες αξιολόγησης, πρότυπα καλής πρακτικής, που είτε είναι ήδη διαθέσιμα και αποδεκτά από την επιστημονική και ιατρική κοινότητα είτε θα αναπτυχθούν από τον Οργανισμό σε συνεργασία με τους επιστήμονες.

Ανέφερε επίσης, ότι η ανάπτυξη μιας κοινής μεθοδολογίας αξιολόγησης, θα επιτρέψει συγκρίσιμα αποτελέσματα από τις επιμέρους αξιολογήσεις και το σχεδιασμό στοχευμένων παρεμβάσεων όταν και όπου χρειάζεται.

ΝΔ: Όλα πρέπει να μετρώνται με συγκεκριμένους δείκτες αξιολόγησης

«Από την πρακτική των κλινικών γιατρών και των νοσηλευτών, τις τυποποιημένες διαδικασίες που ακολουθούν εργαστηριακοί και τεχνολόγοι, ως τις υπηρεσίες που προσφέρει το βοηθητικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Όλα μπορούν και πρέπει να μετρώνται με συγκεκριμένους δείκτες αξιολόγησης», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνις Μαραβέγιας, και πρόσθεσε:

«Οι χρόνοι αναμονής των ασθενών, η ακρίβεια των μηχανημάτων, ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών, τα ποσοστά επιτυχίας των θεραπειών, είναι μόνο μερικά από τα μεγέθη που είναι απολύτως μετρήσιμα στη φροντίδα υγείας. Και σίγουρα πρέπει συν τω χρόνω να προσθέτουμε και άλλα».

«Το ΕΣΥ και γενικότερα η δημόσια υγεία διαθέτουν εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, και σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε καλύτερο, πιο οργανωμένο και ασφαλέστερο εργασιακό περιβάλλον. Στους ασθενείς όμως οφείλουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας”, είπε ο κ. Μαραβέγιας και σημείωσε ότι πρέπει να μπει τέλος σε ανεπάρκειες που είναι αποτέλεσμα κακής οργάνωσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Προαιρετικός ο έλεγχος των ιδιωτικών παρόχων υγείας

«Η ιδέα του ΟΔΙΠΥ ΑΕ υπηρετεί το στρατηγικό σχέδιο της ΝΔ για ΣΔΙΤ και αγορά υπηρεσιών από τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα υγείας», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑΑνδρέας Ξανθός.

Το νομοσχέδιο «κακοποιεί» την ιδέα της αξιολόγησης και διασφάλισης της ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας, υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. Το κάνει, όπως είπε, με σκληρά νεοφιλελεύθερο τρόπο, διότι ενώ στο πεδίο εφαρμογής του περιλαμβάνονται οι δομές του ΕΣΥ, οι ιδιωτικοί πάροχοι υγείας θα ελέγχονται μόνο μετά από αίτημα τους, δηλαδή προαιρετικά.

Ο Ανδρέας Ξανθός μίλησε για προνομιακή μεταχείριση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, αφού «πέρα από την (ενδεχομένως και αντισυνταγματική) ανισότητα που αυτό προκαλεί, και δεδομένου ότι η θετική αξιολόγηση θα δίνει πιστοποιητικά ‘αριστείας’, μπορεί κανείς πολύ εύκολα να καταλάβει την προνομιακή μεταχείριση ιδιωτικών θεραπευτηρίων που πληρούν τα standards ποιότητας και αναβαθμίζουν τη θέση τους στην ιδιωτική αγορά, ενώ ταυτόχρονα άλλες ιδιωτικές μονάδες με λιγότερο καλές προδιαγραφές, δεν θα ζητούν να αξιολογηθούν και δεν θα έχουν καμιά επίπτωση στη λειτουργία τους ή στις συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ».

ΚΙΝΑΛ: Έμμεση προώθηση του ιδιωτικού τομέα εις βάρος του δημοσίου

«Η θετική πολιτική στάση απέναντι στην αξιολόγηση, όχι μόνο στον τομέα της υγείας, αλλά παντού στο Δημόσιο, είναι ζήτημα αρχής για το Κίνημα Αλλαγής», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς. Ο βουλευτής δήλωσε όμως ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται στο νομοσχέδιο, διότι «υπάρχει ένας ανεπίτρεπτος διαχωρισμός που λειτουργεί προβοκατόρικα υπέρ του ιδιωτικού τομέα υγείας».

Όπως είπε ο κ. Πουλάς, οι δημόσιες δομές θα υποβάλλονται σε υποχρεωτική αξιολόγηση και μάλιστα χωρίς να διασφαλίζεται ότι προηγουμένως θα έχουν τον εξοπλισμό και την αναγκαία στελέχωση που θα έχουν οι ιδιωτικές δομές.

«Αν αυτό δεν συνιστά έμμεση προώθηση του ιδιωτικού τομέα εις βάρος του δημοσίου, τότε τι είναι;», παρατήρησε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής.

ΚΚΕ: Οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ θα είναι με το πιστόλι στον κρόταφο

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, και κατήγγειλε ότι η ΟΔΙΠΥ ΑΕ θα αποτελέσει ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης για την προώθηση όλων των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της πολιτικής της.

«Το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων θα είναι με το πιστόλι στον κρόταφο και θα επιδίδεται ξεκάθαρα σε λογιστικές πράξεις για τις θεραπείες και την αποκατάσταση των ασθενών, ώστε να μην υπερβαίνουν τον δραστικά μειωμένο προϋπολογισμό», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ και προέβλεψε «αιματηρά εξιτήρια», «ασθενείς που θα τερματίζουν τη νοσηλεία τους πριν από την ώρα τους».

«Για δε τις μονάδες που η ζήτηση δεν θα είναι αποδοτική και συμφέρουσα, θα κλείνουν κρεβάτια, κλινικές και τμήματα», σημείωσε.