Αρχική Διεθνή AstraZeneca: Μικρή αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους άνω των 65 ετών

AstraZeneca: Μικρή αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους άνω των 65 ετών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Aναστατωμένη είναι η Ευρώπη, μετά τα δημοσιεύματα δυο γερμανικών εφημερίδων, τα οποία ισχυρίζονται ότι το εμβόλιο του κορονοϊού της Astra Zeneca έχει μικρή αποτελεσματικότητα στα άτομα άνω των 65 ετών.

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, με τις Βρυξέλλες να προειδοποιούν με διακοπή της εισροής εμβολίων από την συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία στις χώρες – μέλη της ΕΕ.

Τόσο η Handelsblatt όσο και η Bild, επικαλούμενες πηγές στο Βερολίνο ανέφεραν ότι Βρετανοί ειδικοί ανακάλυψαν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό μόνο σε ποσοστό 8% στους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με το Reuters, στη συνέχεια η εταιρεία εξέδωσε μια οργισμένη ανακοίνωση με την οποία διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

Αν τελικά μειωθεί η ροή των εμβολίων της συγκεκριμένης εταιρείας στην Ε.Ε, τότε θα δημιουργηθεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Τώρα υπάρχει έντονη ανησυχία ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μπορεί να μην εγκρίνει το συγκεκριμένο εμβόλιο γι’ αυτές τις εταιρείες.

Η AstraZeneca προκάλεσε ήδη μεγάλη αναστάτωση στις Βρυξέλλες προειδοποιώντας ότι θα μειώσει τις παραδόσεις εμβολίων έως το τέλος Μαρτίου από 80 εκατομμύρια σε 31 εκατομμύρια, αναμεταδίδει το πρακτορείο.

Έκλεισε την στρόφιγγα η εταιρεία

Τη δυσαρέσκεια της ΕΕ απέναντι στην AstraZeneca για ανεπαρκείς εξηγήσεις και έλλειψη σαφήνειας εξέφρασε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνοντας ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συζήτηση με την εταιρεία.

Oι συζητήσεις με την AstraZeneca σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια για την έλλειψη σαφήνειας και τις ανεπαρκείς εξηγήσεις. Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: όσοι αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές ευθύνες και τις ευθύνες των συμβολαίων που πρέπει να τηρήσουν.

Με τα κράτη μέλη μας, ζητήσαμε από την AstraZeneca έναν λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και πότε θα πραγματοποιηθεί η διανομή στα κράτη μέλη. Ακόμη μία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα”.

Η Astra Zeneca ενημέρωσε την ΕΕ την περασμένη Παρασκευή ότι δεν θα μπορέσει να έχει παραδώσει τον συμφωνημένο αριθμό εμβολίων έως το τέλος Μαρτίου.

 

Πηγή: Arthro.gr