Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Αστεροσκοπείο Αθηνών: 75.000 στρέμματα καμένης γης σε Αττική, πάνω από 200.000 στην Εύβοια

Για τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, αλλά και για την ανάγκη συντονισμού των φορέων που εμπλέκονται στον μηχανισμό καταστολής των πυρκαγιών μίλησε ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χάρης Κοντοές.

«Σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις η έκταση των καμένων είναι πάρα πολύ μεγάλη. Αυτές τις ημέρες θα έχουμε ακριβέστερα μεγέθη. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης. Καταστροφές δεκαπλάσιες από αυτές που υπολογίζαμε για όλο το καλοκαίρι», δήλωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε ότι στην Αττική υπολογίζονται περίπου 76.5000 στρέμματα καταστράφηκαν, ενώ στην Εύβοια ξεπερνούν τα 200.000.

Ο ίδιος πρόσθεσε στον ΣΚΑΪ ότι προέχει να αποκατασταθούν οι ζημιές σε κατοικίες, επιχειρήσεις, αλλά και στο περιβάλλον επισημαίνοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα με ταχύτητα, συντονισμένες ενέργειες και την πολιτεία δίπλα στην επιστημονική κοινότητα».

Όπως σημείωσε ο κ. Κοντοές, η γνώση για το πώς πρέπει να κινηθούμε υπάρχει και τα εργαλεία είναι γνωστά. «Είμαστε σε φάση κλιματικής αλλαγής και πρέπει να προστατεύσουμε την περιοχή μας. Κάθε αυθαιρεσία επιτείνει μια πυρκαγιά. Πολλά εργαλεία και τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν το μηχανισμό καταστολής. Το σημαντικότερο είναι η πρόληψη και η αναγνώριση του κινδύνου», συμπλήρωσε.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι πρέπει να βρεθεί ο θεσμικός τρόπος σύνδεσης των φορέων που έχουν την καταστολή με την επιστημονική κοινότητα, αλλά και την εκπαίδευση του κόσμου για το πως θα αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά, πώς θα έχουν από νωρίς σχέδια κινδύνου και την υποψία να περιφρουρούν συχνά την περιοχή.

«Η γραφειοκρατία είναι τεράστιο πρόβλημα. Πρέπει να δούμε τη συντονισμένη δράση όλων των διαφορετικών φορέων. Πρέπει να λυθεί με κάποιο νομοθέτημα ώστε ο καθένας να έχει τον ρόλο του. Το παν είναι να μπορούν όλοι οι φορείς να δουλεύουν συντονισμένα. Η τεχνολογία, η επιστήμη μαζί με επιχειρησιακούς ανθρώπους να βρουν τρόπο συντονισμού πριν έρθει η καταστροφή», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο αντιστράτηγος ε.α του πυροσβεστικού σώματος, Νίκος Διαμαντής, σχολιάζοντας την επιχειρησιακή δράση, επισήμανε ότι οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν εκρηκτικές πυρκαγιές. Παρόλα αυτά, ανέφερε ότι είναι ικανοποιημένος από την επιχείρηση προσθέτοντας ότι «στη Βαρυμπόμπη προτεραιότητα ήταν η προστασία δημόσιας ζωής και των κρίσιμων υποδομών. Και αν δεν είχαμε τόσες πυρκαγιές θα αντιμετωπίζονταν ταχύτερα και καλύτερα».

Σε ό,τι αφορά στις εκκενώσεις, υποστήριξε ότι δούλεψε σωστά χάρη και στο πρόσθετο εργαλείο του 112. «Δεν είναι μηχανισμός μιας υπηρεσίας, αλλά πολλές υπηρεσίες. Η οργανωμένη απομάκρυνση εισήχθη ως μηχανισμός το 2008 και δεν είναι υποχρεωτικός. Την εισήγηση της κάνει το πυροσβεστικό και την απόφαση λαμβάνει ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης και πρέπει να συνδράμουν τουλάχιστον 4 υπηρεσίες (πυροσβεστική, αστυνομία, δήμος και ΕΚΑΒ)», εξήγησε.

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Τα “brainstorimg” Δούκα, οι τηλε-μεταγγραφές της Αττικής και ο γάμος της σεζόν

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

«Γιατί τον αφήνουν ελεύθερο;» – Ξεσπάει η γιαγιά της συζύγου του Απόστολου Λύτρα

Σοκαρισμένη από το ξυλοδαρμού της εγγονής είναι η γιαγιά της συζύγου του Απόστολου Λύτρα και απορεί για το γεγονός πως ο ποινικολόγος κυκλοφορεί ελεύθερος. Η...

Απόστολος Λύτρας: Ποτέ δεν “επινόησα” το αφήγημα ότι δήθεν έπεσε η σύζυγός μου από την σκάλα – Εκείνη το επέλεξε

Ο Απόστολος Λύτρας έκανε μια νέα δήλωση, με μία ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα της Τρίτης, στην οποία είπε ότι ξεκίνησε συμβουλευτικό- θεραπευτικό...

Η Ανακοίνωση των Εισαγγελέων για τη μη προφυλάκιση του δικηγόρου Α. Λύτρα

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) εξέδωσε εκτενή ανακοίνωση σε βάρος των δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν το θέμα της προφυλάκισης του δικηγόρου Απόστολού Λύτρα, μετά...

ΚΕΘΕΑ: Οι δράσεις για την πρόληψη των εξαρτήσεων

Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών 2024 η οποία γιορτάζεται στις 26 Ιουνίου, το ΚΕΘΕΑ πραγματοποιεί πανελλαδική καμπάνια με σύνθημα #Πάμε μαζί, για να...