Αρχική Διεθνή Αστεροειδής μοιάζει με…κόκκαλο σκύλου κι έφτασε κοντά στη Γη (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Αστεροειδής μοιάζει με…κόκκαλο σκύλου κι έφτασε κοντά στη Γη (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ένας ασυνήθιστος αστεροειδής, που περισσότερο μοιάζει με κόκκαλο σκύλου, παρά με αστεροειδή, βρίσκεται πολύ κοντά στον πλανήτη μας.

Για την ακρίβεια, η “Κλεοπάτρα”, είναι ένα σύστημα αστεροειδών, περιστρέφεται με μεγάλη ταχύτητα και βρίσκεται μόλις 200 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη μας.

Αποτελείται από δύο λοβούς συνδεδεμένους με ένα χοντρό λαιμό, είχε για πρώτη φορά ανακαλυφθεί το 1880 ως μια κουκίδα στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη-Δία.

Το περίεργο σχήμα της ανακαλύφθηκε μέσω ραντάρ πριν 20 χρόνια, ενώ το 2008 έγιναν επίσης αντιληπτοί οι δύο μικροί δορυφόροι της, που ονομάστηκαν ΑλεξΉλιος και ΚλεοΣελήνη, από τα ονόματα των παιδιών της βασίλισσας Κλεοπάτρας, του Αλέξανδρου Ήλιου και της Κλεοπάτρας Σελήνης.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον αστρονόμο Franck Marchis του Ινστιτούτου SETI στην Καλιφόρνια, οι οποίοι έκαναν δύο σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής “Astronomy & Astrophysics”, δήλωσαν ότι «η Κλεοπάτρα είναι πραγματικά ένα μοναδικό σώμα στο ηλιακό σύστημα μας. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο πολλαπλό σύστημα αστεροειδών που θα μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα πράγματα για το ηλιακό μας σύστημα».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκτιμάται ότι η Κλεοπάτρα, η οποία περιστρέφεται με μεγάλη ταχύτητα, αποτελείται από διάφορα μέταλλα, αλλά η χαμηλή πυκνότητα της δείχνει ότι είναι πολύ πορώδης.

Ίσως εξαιτίας κάποιας πρόσκρουσης στο παρελθόν απέκτησε δορυφόρους, οι οποίοι δεν αποκλείεται να είναι περισσότεροι από τους δύο ήδη γνωστούς.