Αρχική Υγεία “Ασφυξία” στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας – Ρεκόρ διασωληνωμένων στις ΜΕΘ

“Ασφυξία” στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας – Ρεκόρ διασωληνωμένων στις ΜΕΘ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΠΟΥ: Η Covid-19 παραμένει παγκόσμια υγειονομική έκτακτη ανάγκη

Ασφυκτική είναι η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Ο αριθμός των νοσηλευομένων με κορονοϊό στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης που υπάγονται στις αρμοδιότητες της 3ης και 4ης ΥΠΕ, έχει φτάσει τους 152. Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος του τελευταίου διμήνου. Τα ποσοστά των ανεμβολίαστων κυμαίνονται από 91,7 έως 94,6%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της 3ης ΥΠΕ, ο αριθμός των νοσηλευόμενων με Covid στις ΜΕΘ των νοσοκομείων που υπάγονται στην αρμοδιότητά της έχει φτάσει τους 92 (ο μεγαλύτερος αριθμός του τελευταίου διμήνου), με το ποσοστό των ανεμβολίαστων μεταξύ αυτών να είναι 94,6% . Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την Τρίτη ο αριθμός νοσηλευόμενων με κορονοϊό στις ΜΕΘ ήταν 83, ενώ στις 25/10 ήταν 74 και στις 25/9 ήταν 53. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες ανήλθε σε 445 με ποσοστό ανεμβολίαστων 76,5%, ενώ 30 ασθενείς με Covid νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, με ποσοστό ανεμβολίαστων 93,3%. Την Τρίτη, ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες ήταν 450, στις 25/10 ήταν 403, ενώ στις 25/9 ήταν 305.

ΜΕΘ

Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της 4ης ΥΠΕ, ο αριθμός των νοσηλευόμενων με Covid στις ΜΕΘ των νοσοκομείων που υπάγονται στην αρμοδιότητά της έχει φτάσει τους 60, με το ποσοστό των ανεμβολίαστων μεταξύ αυτών να είναι 91,7%, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός (63) είχε σημειωθεί στις 31/10. Να σημειωθεί ότι 7 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγιος Παύλος από σήμερα μετατρέπονται σε ΜΕΘ Covid για να μπορέσουν να νοσηλευτούν οι ασθενείς που έχουν ανάγκη.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη ο αριθμός νοσηλευόμενων με κορονοϊό στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της 4ης ΥΠΕ ήταν 56, ενώ στις 25/10 ήταν 57 και στις 25/9 ήταν 60. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες σήμερα είναι 362 με ποσοστό ανεμβολίαστων 73%, ενώ 45 ασθενείς με Covid νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου με ποσοστό ανεμβολίαστων 88,9%. Χτες, αριθμός των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες ήταν 377, στις 25/10 ήταν 340 ενώ στις 25/9 ήταν 220.

Super puma

Μεταφορά 6 ασθενών από τη νησιωτική χώρα

Έξι ασθενείς, ανάμεσα τους 2 παιδιά, μεταφέρθηκαν χθες από νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου σε νοσοκομεία μεγάλων αστικών κέντρων με ελικόπτερα και αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Συγκεκριμένα:

-Ένα ελικόπτερο Super Puma μετέφερε 2 ασθενείς από την Κάσο και την Κάρπαθο στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

-Ένα αεροσκάφος C-27J μετέφερε 2 ενηλίκους ασθενείς και 1 παιδί από την Κω και τη Ρόδο στην Ελευσίνα.

-Ένα ελικόπτερο Α-109 μετέφερε 1 παιδί από την Κεφαλονιά στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

Συμπληρώθηκαν 8,2 ώρες πτήσης σε 3 αποστολές.

Δύσκολη η κατάσταση και στην Πάτρα
Επιβαρυμένη είναι την ίδια ώρα η επιδημιολογική κατάσταση στην Αχαΐα με 204 νέα ενεργά κρούσματα κορονοϊού. Παράλληλα, αυξάνονται οι νοσηλείες τόσο στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», όσο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ειδικά την Τρίτη στον «Άγιος Ανδρέας» έγιναν 17 νέες εισαγωγές, έναντι 8 εξιτηρίων.

Το 90 με 95% των ασθενών, που νοσηλεύεται στις ΜΕΘ και των δύο νοσοκομείων είναι ανεμβολίαστοι.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, πραγματοποιούν στάση εργασίας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, 130 συνολικά εργαζόμενοι του Νοσοκομείου βρίσκονται σε αναστολή. 23 έχουν συνταξιοδοτηθεί το τελευταίο διάστημα και 15 αυτή τη στιγμή νοσούν με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται με ένα ρεπό την εβδομάδα και χωρίς άδεια.

Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, η κατάσταση αυτή έχει επιφέρει κόπωση στο υγειονομικό προσωπικό και ζητούν να αρθούν οι αναστολές εργασίας των συναδέλφων τους.