Αρχική ΑΣΕΠ ΑΣΕΠ: Αλλάζουν όλα στις προσλήψεις στο Δημόσιο – Πότε θα γίνει ο...

ΑΣΕΠ: Αλλάζουν όλα στις προσλήψεις στο Δημόσιο – Πότε θα γίνει ο γραπτός διαγωνισμός

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ριζικές αλλαγές έρχονται στο “καθεστώς” των μονίμων προσλήψεων στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ, από το 2022.

Με στόχο την άμεση κάλυψη κενών σε φορείς του Δημοσίου όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη και την αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού, το υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται εδώ και μήνες, σύμφωνα με «Τα ΝΕΑ», πάνω στα βήματα που θα πρέπει να ακολουθούνται ετησίως, προκειμένου να έχουμε τον τελικό αριθμό προσλήψεων.

Βάσει της συμφωνίας που έχει γίνει με τους θεσμούς, μπορεί κάθε χρόνο να γίνεται μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση υπαλλήλου που έγινε τον προηγούμενο χρόνο.

Το πλήθος των προσλήψεων, οι οποίες θα γίνουν, θα προκύψει αφού αφαιρεθούν οι θέσεις οι οποίες μπορούν να καλυφθούν μέσω της κινητικότητας. Ωστόσο, για τις νέες προσλήψεις θα υπάρχει ένα “ταβάνι”, το οποίο προκύπτει με βάση τον κανόνα 1:1.

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου, το υπουργείο συμβούλιο πρόκειται να κλειδώσει τις προσλήψεις της επόμενης χρονιάς, υιοθετώντας το σχέδιο του ετήσιου προγραμματισμού. Μάλιστα, για τον Σεπτέμβριο του 2022 έχει οριστεί και η πρώτη διενέργεια του γραπτού πανελλαδικού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Στο 2ο Thessaloniki Helexpo Forum, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης υπογράμμισε πως η θέσπιση του ετήσιου πανελλαδικού διαγωνισμού προσλήψεων που διενεργείται από το ΑΣΕΠ και από τον οποίον θα καλύπτονται οι θέσεις στο Δημόσιο πρόκειται να επιταχύνει τη σχετική διαδικασία. Τόνισε, δε, ότι με το χρονοδιαγράμματα των κύκλων κινητικότητας γίνεται εφικτός ο εντοπισμός των κενών θέσεων και η κάλυψή τους, προκειμένου να αξιοποιείται το υπάρχον προσωπικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Συμβασιούχοι

Ο ετήσιος προγραμματισμός θα αφορά και τις προσλήψεις υπαλλήλων με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου.

Πιο συγκεκριμένα ορίζεται ειδικά για το 2022 μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσλήψεων συμβασιούχων που υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένος κατά 10% συγκριτικά με τον αριθμό εγκρίσεων του 2020. Το μοντέλο των μονίμων προσλήψεων συμβασιούχων που πλέον θα γίνονται κεντρικά δεν θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε φορέα του Δημοσίου να ζητεί αποσπασματικά προσλήψεις.

Ο μηχανισμός των προσλήψεων και με την κατάργηση σημαντικού αριθμού παρεκκλίσεων από την κινητικότητα, η οποία συμπεριλήφθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε πρόσφατα. Με τον δραστικό αυτόν περιορισμό των περιπτώσεων των δημοσίων υπαλλήλων που εξαιρούνται από το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, επιχειρείται να μπει ένα τέλος στο παράδοξο κάποιοι φορείς του Δημοσίου να είναι υπερστελεχωμένοι και άλλοι υποστελεχωμένοι.

Μάλιστα, με διάταξη που συμπεριελήφθη στο ίδιο νομοσχέδιο, δίνεται πλέον η δυνατότητα σε αποσπασμένους υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν αποσπαστεί με διάταξη που έπαψε να υφίσταται εξαιτίας της κατάργησης των παρεκκλίσεων, να επιλέξουν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος τη μεταφορά της οργανικής τους θέσης στην υπηρεσία όπου απασχολούνται ως αποσπασμένοι ή την επιστροφή τους στην οργανική τους μονάδα.