Αρτηριακή πίεση: Τι συμβαίνει αν τρώτε συχνά ντομάτες, είναι  γνωστές για το λυκοπένιο και τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, έχουν συσχετιστεί με καλύτερα αποτελέσματα για καρδιά και διαβήτη.

Μια νέα μελέτη βρήκε μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ντομάτας και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, η κατανάλωση ντομάτας βοηθά στη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και μπορεί ακόμη και να αποτρέψει την ανάπτυξη υπέρτασης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Υπέρταση: Έως και 36% μειωμένος κίνδυνος αν τρώτε συχνά ντομάτες

Προηγούμενες κλινικές μελέτες είχαν δώσει αντιφατικά αποτελέσματα σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης ντομάτας στην αρτηριακή πίεση. Έτσι, στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές προσπάθησαν να καταλάβουν πώς η κατανάλωση ντομάτας θα επηρεάσει τον κίνδυνο υπέρτασης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

“Η κατανάλωση ντομάτας, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων με βάση την ντομάτα, είναι ευεργετική για την πρόληψη και τη διαχείριση της υπέρτασης. Η αυξημένη κατανάλωση ντομάτας μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 36% και η μέτρια κατανάλωση μειώνει την αρτηριακή πίεση, ειδικά στην υπέρταση πρώτου βαθμού”, αναφέρουν οι ερευνητές.

Πώς έγινε και τι έδειξε η έρευνα

Η μελέτη εξέτασε 7.056 συμμετέχοντες, εκ των οποίων το 82,5% είχε υπέρταση. Με βάση την ημερήσια κατανάλωση ντομάτας, οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες:

  1. άτομα που κατανάλωναν λιγότερα από 44 γραμμάρια ντομάτες την ημέρα
  2. άτομα με πρόσληψη μεταξύ 44 και 82 γραμμαρίων ντοματών την ημέρα
  3. άτομα στην περιοχή 82-110 γραμμάρια ντομάτας την ημέρα και
  4. άτομα που κατανάλωναν πάνω από 110 γραμμάρια ντομάτας καθημερινά

Διαπιστώθηκαν τα εξής:

  • Μειωμένη διαστολική αρτηριακή πίεση (η πίεση στις αρτηρίες όταν η καρδιά “ξεκουράζεται” μεταξύ των παλμών) στις τρεις τελευταίες ομάδες.
  • Σε συμμετέχοντες με υπέρταση σταδίου 1 και ενδιάμεσα επίπεδα κατανάλωσης ντομάτας (ομάδες 2 και 3), υπήρξε αξιοσημείωτη μείωση τόσο στη συστολική (πίεση στις αρτηρίες κατά τους καρδιακούς παλμούς) όσο και στη διαστολική αρτηριακή πίεση.
Τι λένε οι ερευνητές για τις ντομάτες σε σχέση με την αρτηριακή πίεση

“Οι καρδιοπροστατευτικοί μηχανισμοί που εμπλέκονται στην μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί εν μέρει να αποδοθούν στην παρουσία λυκοπενίου στις ντομάτες”, δήλωσε η συν-συγγραφέας της έρευνας, Rosa María Lamuela-Raventós, διευθύντρια του Ερευνητικού Ινστιτούτου Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

“Το λυκοπένιο, το πιο άφθονο καροτενοειδές στις ντομάτες, όχι μόνο μειώνει το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ) και τη γονιδιακή του έκφραση, εμποδίζοντας τη σύνθεση της αγγειοτενσίνης 2, αλλά επίσης προάγει τη δημιουργία μονοξειδίου του αζώτου στο ενδοθήλιο (κύτταρα που καλύπτουν τα αιμοφόρα αγγεία), βοηθώντας στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της ροής του αίματος”, είπε χαρακτηριστικά.

Η αγγειοτενσίνη 2 προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων, δυσκολεύοντας την καρδιά να ωθήσει το αίμα. Τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση όπως οι αναστολείς ΜΕΑ μειώνουν την παραγωγή ενζύμων μετατροπής της αγγειοτενσίνης.

Η μελέτη δεν προσδιορίζει αν υπάρχει κάποια διαφορά στο αποτέλεσμα, όταν οι ντομάτες τρώγονται ωμές σε σχέση με το όταν μαγειρεύονται. Ωστόσο, η Lamuela-Raventós προτείνει ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί να είναι ακόμα πιο έντονα όταν μαγειρεύονται οι ντομάτες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η διαδικασία του μαγειρέματος πιθανώς ενισχύει τη βιοδιαθεσιμότητα των καροτενοειδών και άλλων αντιοξειδωτικών, όπως οι πολυφαινόλες, που υπάρχουν στις ντομάτες.

Πηγές: medicaldaily.commedicalnewstoday.com

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις