Αρχική Οικονομία Άρση τραπεζικού απορρήτου για όσους θέλουν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη

Άρση τραπεζικού απορρήτου για όσους θέλουν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους θέλουν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη προβλέπει η έκθεση της Κομισιόν για τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Στο πλαίσιο της αυστηροποίησης του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η Επιτροπή έχει συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση την άρση του τραπεζικού απορρήτου τόσο για όσους κάνουν αίτηση ένταξης στο νόμο μέχρι το τέλος του έτους, όσο αλλά και για εκείνους που έχουν κάνει ήδη αιτήσεις και εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσή τους. Με τον τρόπο αυτό θα φαίνονται οι καταθέσεις όσων επιχειρήσουν να υπαχθούν στο νόμο για να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία. Οι εκκρεμείς αιτήσεις για το νόμο Κατσέλη εκτιμάται ότι φθάνουν τις 170.000.

Με τις αλλαγές που έρχονται στον νόμο όσοι ζητούν αναβολή θα ελέγχονται από την αρμόδια επιτροπή δικαστικών που θα συσταθεί, δίνοντας την συγκατάθεσή τους για την άρση του τραπεζικού απορρήτου τους. Όσοι απουσιάζουν αναίτια θα πρέπει να εμφανιστούν στο δικαστήριο εντός 30 ημερών, χάνοντας, αν δεν το κάνουν, την προστασία του νόμου.

Η Επιτροπή ζητάει την άρση της προστασίας για τους οφειλέτες που υπέπεσαν σκόπιμα σε κατάσταση αφερεγγυότητας, αλλά και το να μην ισχύει η αυτόματη αναστολή αναγκαστικών μέτρων όταν οι οφειλέτες παραιτήθηκαν από δύο προηγούμενες αιτήσεις και υπέβαλαν αίτηση εκ νέου. Οι ελληνικές αρχές θα κληθούν να ελέγχουν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τα δικαστήρια για τις υποθέσεις του νόμου Κατσέλη και να θεσπίσουν έναν μηχανισμό για το φιλτράρισμα των μη αποδεκτών αναφορών.