ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η επιστροφή στην κανονικότητα όπως έχει επαναλάβει αρκετές φορές ο  Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι σταδιακή και μακρόσυρτη, ωστόσο το σχέδιο της κυβέρνησης θέτει ως βασική προϋπόθεση την εικόνα των επόμενων δυο εβδομάδων.

Το στοίχημα για τις ημέρες του Πάσχα φαίνεται πως η κυβέρνηση το κέρδισε και αυτό χάρη στην υπευθυνότητα και την πειθαρχία που έδειξαν οι πολίτες.

Η Ελλάδα διανύει τον δεύτερο μήνα που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον φονικό ιό μετρώντας μέχρι σήμερα 119 θύματα ενώ έχουν ήδη περάσει έξι εβδομάδες από τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους ειδικούς οι οποίοι πρόκειται να δώσουν το «πράσινο φως» για την σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.

Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού μίλησε χθες στον ΣΚΑΪ η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου.

Η ίδια αναφέρθηκε με πολύ ενθαρρυντικά λόγια για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά, «Τα πράγματα πάνε πολύ καλά, έχουμε αρχίσει και αποσωληνώνουμε περισσότερους ασθενείς. Σε λίγο δεν θα έχουμε εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», ενώ πρόσθεσε ότι μόλις χαλαρώσουν τα μέτρα η καθημερινότητα όλων θα αλλάξει.

Επίσης στην κυβέρνηση περιμένουν να φτάσει και η έκθεση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου η οποία θα περιλαμβάνει τα βασικά στάδια που θα γίνει η άρση των περιορισμών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 4 Μαΐου, εκτιμάται, λοιπόν, πως θα αρχίσει η αποκλιμάκωση των μέτρων στην Ελλάδα.

Επισημαίνεται, ότι παρά την όποια άρση των μέτρων, σε ισχύ θα παραμείνουν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και ατομικής ασφαλείας.

Δηλαδή:

– Τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας

– Εντατική φροντίδα και υγιεινή των χεριών

– Όχι φιλιά και επαφές έτσι ώστε να αποφύγουμε την μετάδοση με τα σταγονίδια και το στόμα.

– Μάσκες σε κλειστούς χώρους και οπουδήποτε αλλού υπάρχει συνωστισμός (καταστήματα, υπηρεσίες, συγκοινωνίες, καφετέριες κλπ).

Παράλληλα, υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα σε χώρους εργασίας και συγχρωτισμού (π.χ. κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής) ή ακόμη και στα μέσα μεταφοράς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «OPEN TV», το επικρατέστερο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να επαναφέρει σε λειτουργία σε δύο εβδομάδες από τώρα τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα μικρά καφέ και εστιατόρια. Λίγο νωρίτερα, υπάρχει η εισήγηση να επαναλειτουργήσουν τα υποθηκοφυλακεία, μετά τις 11 Μαΐου αναμένεται να επανέλθει στα θρανία η Γ’ Λυκείου, ενώ άγνωστο μέχρι στιγμής παραμένει τι θα γίνει με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Έως τα τέλη Μαΐου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και τα Διοικητικά Δικαστήρια.

Από τις αρχές καλοκαιριού σχεδιάζεται να λειτουργήσουν ξανά τα πολυκαταστήματα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι πολιτιστικοί χώροι και τα μουσεία, ενώ έως τα τέλη Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν και ορισμένες μικρές, ξενοδοχειακές μονάδες.

Τέλος, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες, η κυβέρνηση αναμένεται να διατηρήσει τους περιορισμούς στη μετακίνηση ηλικιωμένων κι ευπαθών ομάδων.