Αρχική Ελλάδα Άρση μέτρων στην εστίαση: Ίσως μια εβδομάδα νωρίτερα – Τι θα γίνει...

Άρση μέτρων στην εστίαση: Ίσως μια εβδομάδα νωρίτερα – Τι θα γίνει με το ΦΠΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

Το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ, εξετάζει η κυβέρνηση, μετά τον συνωστισμό που παρατηρείται σε πλατείες.
Μέχρι  στιγμής είναι προγραμματισμένο οι χώροι εστιάσεις και τα καφέ, καθώς και οι οργανωμένες παραλίες να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και οι σκέψεις που υπάρχουν είναι να λειτουργήσουν νωρίτερα, στις 25 Μαΐου.

Το θέμα συζητήθηκε τη Δευτέρα στην επιτροπή λοιμωξιολόγων σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο και οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ότι «δεν κάνουμε κάποιου είδους ‘’αντίσταση’’ με το να μαζευόμαστε όλοι σε μια πλατεία χωρίς να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής».

Προσωρινή και για όσο θα διαρκέσει η κρίση θα είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή το πιθανότερο είναι πως ο συντελεστής θα μειωθεί από το 13% στο 11% τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο και ενδεχομένως έως το τέλος του έτους.

Αύριο Τρίτη, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση, με την οποία προβλέπεται ο διπλασιασμός του εξωτερικού χώρου που χρησιμοποιούν καταστήματα εστίασης για τραπεζοκαθίσματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος εξήγησε χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι όσα καταστήματα έχουν άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, θα μπορούν να την επεκτείνουν έως το διπλάσιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζονται οι διαβάσεις των ατόμων με αναπηρίες και θα υπάρχει ελεύθερος χώρος πλάτους 1,80 μέτρου για να περνάνε οι πεζοί.

Όπου δεν υπάρχει ο χώρος αυτός, το υπουργείο θα πει στους δήμους να μειώσουν στο μισό τα δημοτικά τέλη.