Αρχική Υπουργεία Άρση μέτρων: Πότε ανοίγουν καταστήματα, σχολεία, καφετέριες, μπαρ, ξενοδοχεία

Άρση μέτρων: Πότε ανοίγουν καταστήματα, σχολεία, καφετέριες, μπαρ, ξενοδοχεία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αφού ολοκληρώθηκε το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, παρουσιάστηκε αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης από τους αρμόδιους υφυπουργούς.

Το κυβερνητικό σχέδιο εξειδικεύτηκε ανά τομέα, από:

τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση
τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά
τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη
τον αρμόδιο υφυπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο
τον υφυπουργό Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη
ενώ την παρουσίαση συντόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Αναλυτικά το σχέδιο για την επόμενη μέρα, ώστε για να «Μείνουμε Ασφαλείς» σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν σήμερα.

Καταστήματα και Επιχειρήσεις

Το πλάνο της κυβέρνησης για το πώς θα γίνει η επανεκκίνηση της αγοράς παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, Νίκος Παπαθανάσης.

Αρχικά, όπως ανακοίνωσε θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού.

Από τις 4 Μαΐου και σε 7 στάδια θα ανοίξουν:

 • Λιανικό εμπόριο
 • βιβλία
 • γραφικής ύλης
 • οπτικά
 • αθλητικά είδη
 • καταναλωτικές αγορές
 • φυτά
 • λαϊκές αγορές

Παροχή υπηρεσιών:

 • Κομμωτήρια
 • κουρεία
 • κέντρα αισθητικής
 • ΚΤΕΟ

Σε κάθε επιχείρηση, επιτρέπεται 4 άτομα ανά 20 τ.μ. Από 20-100 4 άτομα +1 ανά 10 τ.μ.

Άνω των 100 τ.μ. δώδεκα άτομα +1 άτομο ανά 15 τμ Από τις 10.00 το πρωί με διευρυμένο ωράριο ανά περίπτωση. Υποχρεωτική η μάσκα για όλους εντός καταστημάτων.

Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, ΚΤΕΟ

Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού. Το ωράριο απελευθερώνεται από 7.00 το πρωί μέχρι 10.00 το βράδυ.

11 Μαΐου:

 • Επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (λοιπές επιχειρήσεις)
 • Σχολές οδηγών
 • Ισχύουν οι ίδιοι κανόνες

18 Μαΐου:

 •  Ζωολογικά πάρκα – βοτανικοί κήποι
 •  Αρχαιολογικοί χώροι
 •  Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών (δεν επιτρέπονται υπηρεσίες σε καθήμενους)

1 Ιουνίου:

 •  Εμπορικά κέντρα (χρήση μάσκας + γάντια για τους εργαζόμενους, χωρίς καθήμενους)
 •  Ένας επισκέπτης ανά 20 τ.μ.
 •  Εστιατόρια – καφετέριες

Εντός Ιουνίου (5ο στάδιο):

 •  Κινηματογράφοι (1,5 μέτρο ανά κάθισμα – 60% πληρότητα)
 •  Ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας

Εντός Ιουνίου (6ο στάδιο):

 • Πάρκα αναψυχήςΘεματικά πάρκα
 • παιδότοποι

Εντός Ιουνίου (7ο στάδιο):

 • Εστιατόρια
 • Καφετέριες

Πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, στο πλαίσιο των μέτρων σταδιακής χαλάρωσης έναντι της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε τη διατήρηση της τηλεργασίας, τη συνέχιση χορήγησης αδειών ειδικού σκοπού και της ειδικής άδειας απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Αναφερόμενος στην ασφάλεια ως προς τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο υφυπουργός Εσωτερικών συμπλήρωσε πως «από τη Δευτέρα οι υπάλληλοι του Δημοσίου, οι οποίοι εργάζονται σε πρωινή βάρδια, θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρεις φάσεις: είτε στις 7, είτε στις 8 είτε στις 9 το πρωί».

«Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να φροντίσουν για την ισοκατανομή του προσωπικού σε κάθε μια από αυτές τις 3 ζώνες προσέλευσης. Αντίστοιχα, προσαρμόζεται και η ώρα αναχώρησης», τόνισε.

Ο κ. Λιβάνιος προανήγγειλε σειρά νέων δράσεων σε επίπεδο ψηφιακής διακυβέρνησης, ιδίως σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο. «Εφόσον δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται μόνο με καθορισμένο ραντεβού. Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και νέες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων», δήλωσε σχετικά.

«Εξακολουθούμε και ενθαρρύνουμε τη χρήση των νέων δυνατοτήτων ψηφιακής διακυβέρνησης και της δυνατότητας εξυπηρέτησης όλων των πολιτών από τα ΚΕΠ, μέσω αποστολής εγγράφων με ταχυμεταφορά. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και νέες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους είναι κάτι, που θα παραμείνει και μετά την πανδημία», συνέχισε ο κ. Λιβάνιος.

Τα ΚΑΠΗ και οι λέσχεις φιλίας παραμένουν κλειστές. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί παραμένουν κλειστοί και θα αποφασιστεί η επαναλειτουργία τους ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τα ανοιχτά γήπεδα ανοίγουν, αλλά τα κλειστά γυμναστήρια και οι παιδικές χαρές παραμένουν κλειστά.

«Μείναμε σπίτι. Τώρα ήρθε η ώρα να μείνουμε ασφαλείς», είπε ο κ. Λιβάνιος.

Σχολεία: Στις τάξεις στις 11 Μαΐου η Γ’ Λυκείου – Ίσως από Ιούνιο τα Δημοτικά

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τηλεοπτικό του μήνυμα, τα σχολεία θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες.

Αναφορικά με την Εκπαίδευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους πολίτες ότι τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου.

«Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, που όπως είπε χαρακτηριστικά τα σχολεία, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό.

«Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά».

Αναλυτικά η λειτουργία των σχολείων θα ανακοινωθεί αύριο από την υπουργό Παιδείας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Τσιόδρα.

Εκκλησίες: Ατομική λατρεία από τις 4 Μαΐου – Από τις 17 με μέτρα η Θεία Λειτουργία

Το άνοιγμα των εκκλησιών σταδιακά μέσα στον Μάιο ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το διάγγελμά του προς τους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε για τον Αρχιεπίσκοπο και τον κλήρο για την κατανόηση και τη συνεργασία.

«Δεν ήταν εύκολη για κανέναν μας η εμπειρία του φετινού Πάσχα. Αποδείχθηκε, όμως, ότι ήταν αναγκαία για όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ότι από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες.

«Πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα».

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Με μάσκα και ελεγχόμενη είσοδο στους σταθμούς

Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική από εργαζόμενους και επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και αυξάνεται η συχνότητα των δρομολογίων, ειδικά τις ώρες αιχμής καθώς επίσης καθίσταται ελεγχόμενη είσοδος στους σταθμούς.

Στις αστικές συγκοινωνίες το υπουργείο Μεταφορών συστήνει στο κοινό να εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για μετακίνηση από και προς την εργασία ή σε περίπτωση ανάγκης.

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη πρόκληση προχωρεί στην υιοθέτηση των παρακάτω κανόνων για την προστασία των εργαζόμενων και των επιβατών:

 • Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό.
 • Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.
 • Υιοθέτηση μέτρων ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.
 • Αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Συγκεκριμένα, τα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας διαμορφώνονται ως εξής:

 • Στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο σήμερα η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και βάσει του σχεδιασμού θα μειωθεί στα 6 λεπτά.
 • Στο Τραμ από τα 11 λεπτά στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.
 • Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ από τα 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα, το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορούν 1.000.
 • Οι συχνότητες αυτές – όπως επεσήμανε ο κ. Κεφαλογιάννης – θα βελτιωθούν σε δεύτερο στάδιο, σε συνάρτηση με την περαιτέρω άρση των περιορισμών.

Την ίδια στιγμή και με στόχο τα παραπάνω μέτρα να τύχουν άμεσης εφαρμογής, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία στη δυνατότητα εξαίρεσης του δικαιώματος άδειας ειδικού σκοπού στο προσωπικό των συγκοινωνιών και στην αναστολή των διαδικασιών της κινητικότητας των εργαζομένων από τους Οργανισμούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε άλλον φορέα.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, άμεσα θα προχωρήσει ο επανασχεδιασμός λειτουργίας γραμμών στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα μέσα.

Ωστόσο αυτό που επισημαίνεται είναι ότι:

«Πρέπει να καταστεί σαφές, ότι η επιλογή της διαχείρισης της κίνησης με τα μέσα μεταφοράς, μέσω μεγάλης αύξησης της προσφοράς, έτσι ώστε να κυκλοφορεί πολύ μεγάλος αριθμός συρμών και λεωφορείων, με στόχο τη μείωση του συνωστισμού και τη διατήρηση αποστάσεων, δεν υφίσταται. Η μόνη δυνατή διαχείριση είναι αυτή της ζήτησης, η οποία πρέπει να περιοριστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό και να απλωθεί μέσα στον χρόνο, για τις ώρες αιχμής» τόνισε ο υφυπουργός.